Dissabte, 1 d'Abril de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Diversos sectors posen en relleu la dificultat de casar l’oferta laboral amb la formació

Des de fa anys hi ha una manca de treballadors en determinats oficis i es demana generar formació atractiva per captar l’atenció de l’alumnat

Hi ha problemes que existien abans de la pandèmia de la Covid-19 que no s’han resolt i que, de fet, tenen, segons alguns dels agents implicats, una solució complicada. Es tracta, en aquesta ocasió, del desajust que hi ha entre l’oferta formativa i la demanda real de les empreses, que es troben que els falten professionals.

Prop de 94.000 persones a Catalunya volien una plaça de formació professional aquest curs, un 17,4% més que el curs passat. Aquest increment de rècord és especialment significatiu en els cicles mitjans, als quals s’accedeix amb el títol d’ESO, que han registrat un 20,3% més de sol:licituds que l’any passat.
Tot i el creixent interès pels cicles formatius, des de l’Ajuntament de Vilafranca asseguren que fa temps que treballen per intentar resoldre un problema que, diuen, és «endèmic» i que ara s’està fent més evident perquè hi ha molts joves a l’atur però en canvi hi ha empreses que no troben treballadors. El regidor d’ocupació, Joan Manel Montfort, explica que la solució és complicada i que el que fan és estar molt en contacte amb el teixit empresarial i fins i tot fer formacions a mida sempre que es pugui.

Montfort apunta la importància de fer pràctiques a les empreses amb la formació dual i com des de la comarca s’intenta ajudar amb la taula de la Formació Professionalitzadora, que aplega el sector de l’educació, l’empresarial, sindicats, consell comarcal i ajuntament, entre d’altres, amb la voluntat d’identificar quines són les necessitats i inquietuds en matèria de formació professionalitzadora de cadascun dels agents implicats, així com de donar-hi resposta. A més, dins el projecte pilot Xcelence, tenen una persona referent a cada centre. Ens ho explica la regidora d’ensenyament Txell Montserrat.

Un dels centres vilafranquins on fan cicles formatius és a l’Institut Alt Penedès, amb uns 170 matriculats, més que altres anys. Un dels problemes que detecten els coordinadors és que la formació va més lenta que no pas les demandes de les empreses. Cèsar Rodríguez és el coordinador dels cicles a l’institut Alt Penedès.

Rodríguez explica que cada cop els cicles formatius tenen més prestigi perquè l’alumnat veu que sortirà amb feina. A l’institut Alt Penedès, per exemple, el 95% dels alumnes troben feina fins i tot abans d’acabar les classes. Aquest és un dels motius pels quals s’apunten. És el cas,per exemple, de Pol Muntada, estudiant de robòtica i automatització

Un dels programes que l’Ajuntament de Vilafranca va tirar endavant per intentar casar oferta amb formació especialitzada es va realitzar amb l’empresa de telecomunicacions XTA, que treballa des de fa anys amb diversos centres formatius per intentar tenir els perfils adequats. El seu responsable, Jordi Bastardas, explica què és el que falla

Per Bastardas la solució passaria per una actualització immediata dels cicles formatius i lamenta que sovint si vol un determinat perfil ha de marxar a buscar-los fora de l’Alt Penedès.

Els sectors implicats, doncs, posen sobre la taula la manca de treballadors en determinats oficis que es pateix des de fa molts anys i la necessitat de generar formació atractiva per captar l’atenció d’un alumnat que sortirà, de ben segur, amb feina

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: