El tancament d’oficines referma la tendència dels bancs a potenciar l’atenció telemàtica
Vilafranca ha perdut la meitat de les oficines bancàries que tenia en els darrers 15 anys. L’any 2007 eren prop de 30 i aquest 2022 se situen en una dotzena i ubicades al voltant del barri del centre.
El tancament de l’oficina del Banc Sabadell al barri de l’Espiral n’ha estat el darrer exemple, que ha més va provocar una protesta per part dels veïns. Però el mateix Banc Sabadell ha anat tancant oficines en altres barris vilafranquins, per exemple la que hi havia al final del carrer de la cort, al centre; o la que hi havia al barri del Poble Nou ja fa més temps. També La Caixa per exemple ha tancat fa alguns mesos l’oficina que tenien al barri de la Girada; i en el cas de l’Espirall des de l’associació de veïns apunten que tenen el temor que la tancaran també ben aviat.
El president de l’Associació de Veïns de l’Espirall, Antonio Díaz, apunta que han passat en uns anys de tenir oficines gairebé a cada cantonada a quedar-se pràcticament sense. Al darrera apunta que només hi ha la voluntat de negoci de les entitats financeres, sense cap esperit de servei. Antonio Díaz
La tendència de les entitats financeres és ja des de fa anys reduir el nombre d’oficines, i centralitzar els serveis en unes poques en cada municipi. Fins i tot algunes entitats amb menys quota de mercat al territori tenen únicament oficines en capitals de comarca.
Per Díaz amb aquestes decisions es perjudica greument sobre tot la gent gran, ja que bancs i caixes aposten cada cop més per l’ús de les tecnologies reduint l’atenció personalitzada.
La preocupació per la reducció del nombre d’oficines a la comarca arriba també als alcaldes, i el tema es va tractar en un ple del Consell Comarcal i és previst també que se’n parli al Consell d’Alcaldes. El president d’aquest ens, Cèsar Herráiz, explica que aquesta manca de serveis bancaris agreuja el risc de despoblament de les zones rurals.
Herráiz recorda també que es tracta d’entitats que, malgrat tot, acumulen normalment beneficis que després no es retornen a la societat per exemple mantenint serveis que acaben sent bàsics per a la ciutadania. I més en zones rurals.
En relació amb aquest tema, i posats en contacte amb Banc Sabadell, han declinat fer declaracions, però a través d’una nota han explicat el seu posicionament. Apunten que com ha fet la majoria del sector bancari, han adaptat els processos comercials a l’evolució del mercat.
Han reforçat la instal·lació de nous caixers automàtics, i remarquen que en el cas de Vilafranca s’ha fet una reforma integral de l’oficina de la Rambla de Nostra Senyora per tal d’ajustar-la a les tendències actuals.
Un seguit de solucions que no satisfan en aquest cas els veïns afectats per el tancament de l’oficina del barri de l’Espirall, on només hi ha un caixer automàtic. A més, i segons avisa Díaz, en qualsevol moment pot desaparèixer si l’entitat lloga o ven el local.
Recordem que fa un temps es va parlar de la possibilitat que la necessitat de disposar d’efectiu en zones rurals es pogués suplir a través del servei que prestessin els carters. Sobre aquesta qüestió, el president del Consell d’Alcaldes remarca que no tenen cap notificació oficial, i que tampoc els sembla una solució.
Fa uns anys a Vilafranca per exemple hi havia entre 25 i 30 oficines bancàries repartides per els diferents barris de la vila. En aquests moments, i segons dades que ens ha facilitat l’Ajuntament, a la capital de l’Alt Penedès hi ha 12 oficines, la gran majoria d’elles al voltant del barri del centre.