Dijous, 2 de Febrer de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca
La vinya de la DO Penedès necessitarà entre una i dues vegades més aigua el 2030

La vinya de la DO Penedès necessitarà entre una i dues vegades més aigua el 2030

Els resultats el projecte SECAREGVIN indiquen que la necessitat d’aigua pot arribar a ser fins a quatre vegades superior a finals de segle.

El centre Àgora de Vilafranca ha acollit aquesta setmana una jornada amb experts de l’IRTA, l’ACA i EURECAT, a partir de resultats del projecte SECAREGVIN, que avalua la viabilitat d’aplicar el regadiu en aquesta denominació d’origen. Una de les conclusions principals de la sessió i del projecte és que, tot i que davant la falta d’aigua el regadiu pot ser una solució ràpida, no és definitiva ni sostenible i caldrà gestionar el reg de forma molt pautada.

El territori DO Penedès és una zona de secà, però des de fa dues temporades els viticultors asseguren que pateixen amb més intensitat els efectes de la sequera i l’augment de les temperatures. En la d’enguany, ha plogut un 40% menys que l’anterior i les pluges de la primavera del 2022 no han estat suficients. Els ceps pateixen quan els falta aigua, el gra de raïm és més petit, més dolç i madura abans d’hora. Tot això afecta la retenció d’aromes i l’acidesa i, com a conseqüència, el raïm no té les propietats ideals per produir el vi. Les prediccions climàtiques apunten que en la propera dècada el cicle de creixement de la vinya s’avançarà i serà més curt i, en el cas de la DO Penedès, la verema podria avançar-se al voltant d’un mes. Davant la falta d’aigua, la solució més ràpida que es planteja per als cultius és regar. De fet, a la comarca de l’Alt Penedès un 1,1% de la superfície de vinya és de regadiu, però els experts adverteixen que regar no serà una solució definitiva ni sostenible per adaptar-se al canvi climàtic.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: