Divendres, 29 de març de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La bioeconomia posa en valor les oportunitats que ofereix la gestió dels boscos del Penedès

Liderat per la Mancomunitat Penedès-Garraf, el projecte Som Bosc ha nascut per dinamitzar l’aprofitament dels recursos dels boscos del Penedès.

Es tracta de fer una gestió forestal continuada, que resulti rendible econòmicament i que acabi generant boscos més resilients a l’emergència climàtica.

Aquests dies, a Castellví de la Marca, l’Associació de Propietaris Forestals Serralada Prelitoral del Penedès, està duent a terme treballs de gestió forestal en unes 50 hectàrees de bosc. L’associació va néixer l’any 2005 fruit de la necessitat de restaurar les finques forestals afectades pels incendis. Ara, l’entitat compta amb 80 associats d’una vintena de municipis i poden actuar sobre unes 4.500 hectàrees de bosc.
Ferran Rosés és el secretari de l’associació.

L’associació ha signat un conveni de col·laboració amb els ajuntaments, la Mancomunitat Penedès-Garraf i la Diputació de Barcelona per poder dur a terme treballs com els que s’estan fent ara a Castellví. Per a aquests propietaris, és fonamental gestionar els boscos per prevenir el risc d’incendi, però també necessiten que la seva gestió sigui rendible econòmicament.

La Mancomunitat Penedès-Garraf ha presentat recentment el projecte Som Bosc amb l’objectiu d’impulsar la bioeconomia donant a conèixer les oportunitats que ofereix la gestió del bosc. La vicepresidenta de l’àrea de Gestió Forestal Marta Verdejo creu que la nova marca pot promoure la creació d’un sector econòmic al voltant de la gestió forestal.

En aquesta línia, la Mancomunitat vol crear un centre logístic de biomassa que podria anar ubicat a la zona on hi ha la planta de selecció i transferència de residus.

En 25 anys s’ha duplicat la quantitat de fusta que hi ha als boscos catalans però, per contra, Catalunya només s’autoabasteix de productes provinents de la fusta en un 18%.
Francesc Cano és el director adjunt del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya.

Des del CTFC apunten que els boscos són una part molt important del territori i que s’han d’articular mecanismes que hi permetin actuar per generar activitat econòmica sostenible però també per tenir un bosc més saludable i resilient a l’emergència climàtica.

L’obtenció de la biomassa com a font d’energia renovable és un clar exemple de com la gestió del bosc permet recuperar un sector econòmic i crear nous llocs de treball associats a l’economia circular.
A Biomassa Gran Penedès són especialistes en instal·lacions d’energies renovables i fa anys que treballen amb la fusta com a font d’energia.

Justament a causa de la crisi energètica i l’encariment dels preus hi ha molta demanda de pellet a Europa i això ha provocat també que pugi el cost del producte.

Tot i així, l’encariment del preu del gas i l’electricitat ha fet que moltes inversions en renovables, sistemes aerotèrmics i calderes de biomassa es recuperin molt abans del que es preveia inicialment.

La gestió forestal comporta uns clars beneficis ambientals, com ara la prevenció d’incendis o l’ús de la biomassa com a font d’energia renovable, però també ofereix un seguit d’alternatives econòmiques als propietaris del bosc, que poden obtenir guany econòmic a partir de la venda dels productes forestals, la producció i comercialització de subproductes i fins i tot, a partir d’altres activitats de turisme i lleure vinculades al bosc i la natura.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: