Divendres, 8 de desembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els casos que arriben a la Creu Roja són cada cop més complexes

A la Creu Roja ara tenen un gran volum de demandes d’atenció perquè un cop s‘ha acabat l’estiu molta gent s’ha quedat sense feina i moltes famílies no poden cobrir les despeses escolars

La Creu Roja de l’Alt Penedès es prepara per una tardor i hivern complicats, amb una inflació que no para de pujar i que fa que cada cop siguin més les persones que necessiten un cop de mà per tirar endavant.

La Creu Roja de l’Alt Penedès va atendre l’any passat 2.553 persones, amb més d’11.00 intervencions en total, la majoria de les quals en els seus programes de gent gran i dependència i de persones migrants i refugiades. L’entitat preveu una tardor i hivern molt dura, sobretot per la crisi econòmica i energètica, i per aquest motiu estan increment els pressupostos per les ajudes energètiques i retorn a l’escola. Tot i que el número d’usuaris es manté, el que sí que noten és que l’usuari necessita cada cop més intervencions, els casos són més complexes i ja no necessiten una ajuda puntual sinó més integral en diferents aspectes de la seva vida.

Des de la Creu Roja destaquen també que els casos estan cada cop més cronificats i apunten que la seva manera de treballar cada cas és fer que la persona a qui ajuden s’impliqui en millorar la seva situació. Així, tiren endavant un pla personal perquè com a mínim participi en un dels tallers que ofereix l’entitat.

Tot i aquest gran volum de persones ateses, des de ja fa un temps que a la Creu Roja treballen de la mà de serveis socials de Vilafranca, cosa que fa que hi hagi més ordre en les peticions i que es pugui treballar un pla integral de forma més ràpida, sense duplicar visites ni formularis . Martina Ramos és la tècnica administrativa de Creu Roja i, per tant, porta d’entrada a totes les persones que necessiten ajuda.

Ramos explica que un dels problemes més grans que tenen els usuaris és la regularització de la seva situació perquè els cursos d’arrelament duren com a mínim un any i fins que no es regularitzen no poden començar a treballar de forma legal. El perfil és de gent que marxa del seu país fugint d’una situació complicada.

A la Creu Roja ara tenen un gran volum de demandes d’atenció perquè un cop s‘ha acabat l’estiu molta gent s’ha quedat sense feina i moltes famílies no poden cobrir les despeses escolars. Per això un dels projectes estrella de la Creu Roja són les beques menjador, a banda del programa de reforç èxit escolar, entre molts d’altres.

Una de les novetats que hi haurà aquest any és un projecte d’horts urbans per a famílies gràcies a una ajuda econòmica de la Fundació Pinnae i que beneficiaran a una desena de famílies usuàries, tal com explica la presidenta de la Creu Roja, Àngels Matas.

Àngels Matas també destaca la importància de la loteria de Nadal per aconseguir recursos per a l’entitat i també vol posar en relleu la tasca que fa els 300 homes i dones que són voluntaris, gràcies als quals es tiren endavant la majoria de projectes.

Rosa Surià és una de les voluntàries del projecte que fa la Creu Roja a l’Hospital de Vilafranca, on visiten les persones que estan ingressades des de fa més de tres dies per si els cal informació o, simplement, companyia. Surià creu que el voluntariat li aporta més a ella que no pas al revés.

La Creu Roja demana a que totes aquelles persones interessades en formar part del voluntariat, ja sigui estable o puntual, contactin amb l’entitat ja que de ben segur que podran trobar alguna activitat adaptada als seus desitjos i necessitats.

Creu Roja està començant a preparar ara la campanya Cap Infant Sense Joguina, una de les més conegudes de l’entitat, que vol fer arribar jocs i joguines noves a desenes d’infants de la comarca de fins als 12 anys en situació de vulnerabilitat.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: