Diumenge, 2 d'Abril de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

372.000€ més per les partides destinades al rebut de l’electricitat de l’Ajuntament

L’Ajuntament de Vilafranca preveu que la partida d’energia elèctrica s’haurà incrementat en un 50% a finals d’any.

El regidor d’Hisenda, Aureli Ruiz, ho explicava aquest dimarts en el debat d’una modificació del pressupost de que destina 372.000€ més a les partides municipals per fer front al rebut de la llum. De fet bona part del debat de Ple va girar a l’entorn de l’energia, els seus costos i la seva generació. Primer en la modificació de pressupost i després en diverses mocions. Respecte a la modificació el total aprovat és de 800.000 euros i es finança amb estalvis per baixes d’altres aplicacions, sobretot de personal.

Ruiz lamentava que aquests diners s’han de restar de partides que a final d’any haurien suposat un major superàvit per fer front a altres necessitats.

El regidor assenyalava amb preocupació que per el pressupost de l’any vinent l’increment de l’energia pot tenir un impacte d’1M€.

Una altra part destacada de la modificació de pressupost són els 140.000€ per ampliar la partida destinada al suport a la dependència.
El regidor de Cs, Eladio Garcia, s’abstenia en aquest punt tot i assenyalant que caldria anar treballant per fer autosuficients els edificis municipals.

Per part de VeC, Montse Romagosa apuntava que a la societat li cal un canvi de model energètic de forma urgent.

Per part de la CUP, el regidor Noel Viñas apuntava l’abstenció del seu grup, entenent que hi havia partides per fer front a un fet sobrevingut i d’altres de suport a l’adquisió d’habitatges amb finalitats socials.

I en nom d’ERC Salvador Campamà exposava un vot a favor però demana l’aclariment respecte a les partides d’on surten els estalvis.

Finalment la modificació es va aprovar amb els vots de Junts, PSC i ERC i les abstencions de CUP, VeC i Cs.
Abans d’aquest acord s’havia donat compte d’un decret d’alcaldia declarant l’emergència per l’esclafit que va partir Vilafranca el 31 d’agost. L’alcalde, Pere Regull, va explicar que la mesura es va adoptar amb recomanació de la Diputació i que podria permetre posteriorment sol.licitar ajuts.

L’Ajuntament calcula que els efectes de l’esclafit hauran costat al municipi uns 335.000€.
Tot seguit es va iniciar el capítol dedicat al debat de les diferents mocions que presenten els grups municipals, moltes amb el debat sobre l’energia de fons. La primera en ser debatuda la presentaven la CUP i VeC en nom de la Plataforma No a la Mat. Va intervenir en el Ple un representant de la plataforma, Carmel Carrillo, que va exposar com un conglomerat d’empreses sota el nom de Forestàlia presenta petits projectes agrupats, per esquivar la legislació i fer que els de sempre continuin tenint el poder de la generació d’energia. També va apuntar que al Penedès la línia de molt alta tensió afectarà 11.000 hectàrees.

La moció es va aprovar amb el suport de tots els grups municipals, excepte el regidor de Cs que es va abstenir, mostrant la confiança en el control que han d’exercir tant la Generalitat com el govern central.

La següent moció a debat la presentava Cs per a la instal•lació de bucles d’inducció magnètics a instal•lacions municipals. En aquest cas la proposta va rebre el suport de tots els grups municipals. Tot seguit ERC presentava una moció de demanda d’un pla de xoc estatal per als municipis per fer front a la crisi energètica. moció que va ser aprovada amb els vots a favor de tots els grups excepte l’abstenció de la CUP.

ERC presentava una segona moció per a la posada en marxa d’un pla de participació ciutadana infantil a Vilafranca i la creació del Consell d’Infància i Joventut. La moció no va prosperar pel rebuig de Junts i el PSC, mentre que CUP, VeC I Cs hi van votar a favor. Per la seva banda VeC presentava també una moció relativa al tema de l’energia. Una moció per a la reformulació del Pla d’acció per a l’energia sostenible i el clima. Moció que es va aprovar per unanimitat. Finalment es va debatre un darrer punt presentat per la CUP per l’obertura d’una nova línia de P3 a l’escola pública de Vilafranca.La moció no va prosperar amb els vots en contra de Junts i el PSC, mentre que els grups de l’oposició hi van votar a favor.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: