Dijous, 25 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’orgue de Santa Maria celebra el 80è aniversari, amb dos concerts aquests propers dies

S’ha previst un concert per diumenge a la tarda, i l’estrena d’unes llibertats d’orgue obra del compositor Carles Sanz el dimarts 23 d’agost en acabar la novena de Sant Fèlix

Enguany es celebra l’aniversari de l’orgue de la basílica de Santa Maria. Aquest es va inaugurar el 23 d’agost de 1942 just després de la novena a Sant Fèlix, de la mà de l’organista titular Mossèn Josep Maideu.

Per donar relleu a la celebració, els Amics dels Orgues de Vilafranca han organitzat un seguit d’activitats durant tot l’any i especialment dins la programació de la Festa Major, donada la forta vinculació entre l’orgue de Santa Maria i la Festa.

El primer dels actes festamajorencs serà el diumenge 21 d’agost a les 7 de la tarda, un concert d’orgue de la mà de l’organista de la Catedral de Tarragona i professor del Conservatori de Tarragona, Jordi Vergés. El concert inclourà obres de compositors com Bach o Mendelssohn i tindrà una duració aproximada d’una hora. El públic disposarà d’una pantalla gegant per veure l’organista i l’accés al concert serà lliure amb taquilla inversa.

El dimarts 23 d’agost a partir de les 21h del vespre (just acabada la interpretació dels goigs a Sant Fèlix) s’estrena l’obra del compositor i pianista Carles Sanz sobre les llibertats d’orgue de la novena a Sant Fèlix. Sanz ens explica com ha estat el repte de composar una obra per un instrument com és l’orgue.

La obra de Sanz serà interpretada per Berenguer Montserrat, organista de Santa Maria.

L’orgue de Santa Maria és un dels instruments més destacables del patrimoni organístic de Catalunya pel seu estil romàntic-simfònic, per la transmissió prneumàtica i per la bellesa i personalitat del seu so. Un membre dels Amics de l’Orgue, Johnatan Carbó, ens explica les seves peculiaritats.

L’orgue de Santa Maria ser restaurat el 2006 per la parròquia, després d’una campanya de recollida de donatius populars.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: