Dimarts, 16 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Llista d’espera de fins a tres mesos per a la instal·lació de plaques solars

L’alta demanda i la falta de material genera que la instal.lació es demori més del que als professionals els agradaria

Amb l’escalada del preu de l’electricitat, cada cop hi ha més demanda per adquirir plaques solars, però això xoca amb la manca de material de les empreses subministradores que provoca llistes d’espera de diversos mesos.

L’increment del preu de la llum ha fet que cada cop hi hagi més gent que s’interessa per a la instal·lació de plaques solars i fa que les llistes d’espera arribin als tres o quatre mesos, tot i que la manca de material ho pot endarrerir unes setmanes més. Ens ho explica Xavi Hill, gerent de l’empresa Instatec.

La demanda ha crescut sobretot en instal·lacions domèstiques de particulars i també en el sector industrial ja que les empreses han vist com, amb el seu gran consum d’energia, les factures de la llum se’ls han incrementat tant que veuen del tot necessari instal·lar plaques solars de forma immediata.
A més, des d’Instatec comenten que també estan creixent les demandes de plaques en les comunitats de veïns, cosa que fins ara no passava. Els motius del creixent interès són diversos.

Des de l’empresa TomiTom, Iñaki Martínez apunta que la demanda ha crescut en els últims dos o tres anys, sobretot amb la fi de l’impost del sol.

Abans de decidir-se per una opció, el que cal és fer sobretot un estudi econòmic per veure quin tipus d’instal·lació es necessita.

Pel que fa al preu de la instal.lació, els professionals expliquen que aquest depèn del consum ja que com més gran sigui la instal.lació, més econòmica sortirà. De totes maneres, el preu mitjà d’una instal·lació d’entre 6 o 8 plaques, és d’entre si i vuit mil euros.

Des del sector comenten que la gent està cada cop més informada i conscienciada dels beneficis d’instal·lar plaques solars però que necessiten més informació sobre subvencions i, sobretot, el que demanen els clients és que els informin en quan de temps tindran amortitzada la inversió.

Segons dades del sector, generar energia aprofitant el sol pot significar un estalvi del 25 % anual de la factura de llum. I les administracions donen cada cop més subvencions per incentivar la instal·lació de les plaques. És el cas de l’Ajuntament de Vilafranca, tal com explica la regidora d’habitatge i medi ambient, Lourdes Sánchez.

Des de l’Ajuntament estan treballant per tal que els instal·ladors de plaques puguin tramitar també ells les subvencions i no ho hagin de fer les persones que se les instal·lin sinó els propis professionals. Actualment, l’Ajuntament de Vilafranca està treballant en les noves ordenances pel 2023 amb una proposta que reforci les bonificacions per la implantació de sistemes d’energies renovables.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: