Dimarts, 19 de març de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’inici de la verema confirma que entra menys raïm però de millor qualitat

Tot i la pluja d’aquests últims dies, la sequera marcarà també aquest any la verema

La verema ja ha començat, en un inici molt primerenc a causa de les altes temperatures dels últims mesos i la situació de sequera prolongada, que ha accelerat la maduresa del raïm i ha frenat el nombre de fruits. Des d’Unió de Pagesos, Josep Marrugat explica que les varietats primerenques, com ara chardonnay i pinot noir, s’han collit 15 dies abans que una temporada normal.

Això el que fa és que la previsió sigui d’una caiguda de quilos de raïm collits. Des d’Unió de Pagesos, Marrugat apunta que l’any passat a tota Catalunya es van collir 420 milions de quilos de raïm i que les previsions per enguany són collir-ne entre 350 i 360 quilos. El raïm, tot i ser de gra petit, és, però, de bona qualitat, tal com avança des de Covides la seva directora tècnica, Maria Galup:

Des de Covides expliquen que les pluges d’aquests últims dies ajudaran a créixer les varietats que es cullen una més tard, però això no impedeix que el que ja s’ha collit fins ara sigui, doncs, molt petit.
Des de Covides no s’atreveixen a fer unes previsions d’entrada de raïm perquè tot just la verema acaba de començar, tot i que asseguren que el volum serà inferior segur i que, tot i que ha plogut molt poc, ha plogut en tres estadis claus de la vinya i això podria ajudar a fer que el resultat sigui millor de l’esperat.

Ara bé, la manca de pluges també té una petita part positiva com ara que ha fet que no hi hagi fongs al raïm i, per tant, s’espera un raïm de molt bona qualitat, a diferència del que va passar el 2020 amb la plaga de míldiu.
Des de Sant Pere de Riudebitlles, Juli Vilaseca confirma que es recolliran un 30 o 40% menys de raïm per culpa de la sequera però que el raïm e troba en molt bon estat.

Un problema endèmic que arrossega el sector és el preu del raïm i des d’Unió de Pagesos, Josep Marrugat apunta que no preveu un bon futur perquè l’estudi de costos de producció que marca un mínim de 40 cèntims per quilo creu que no és suficient perquè, amb la inflació, aquests costos pugen cada cop més.

Marrugat considera que el sector no és respectuós amb el preu del raïm.

Davant d’un context on la falta d’aigua és creixent i molt preocupant, entitats com l’INCAVI treballen en la investigació per aportar possibles solucions. Des de la DO Penedès, per la seva banda, han explicat en algunes ocasions que s’ha de recalcular el que considerem una «verema normal» davant les conseqüències del canvi climàtic sobre la vinya.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: