Diumenge, 14 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les administracions locals i comarcals reivindiquen la figura dels jutges de pau

El projecte de llei orgànica d’eficiència organitzativa del servei públic de Justícia preveu la supressió de la figura del jutge de pau, tot i que hi haurien oficines municipals de justícia.

El Consell Comarcal de l’Alt Penedès, així com diversos ajuntaments de la comarca a través dels seus respectius plenaris, s’han posicionat en contra de la supressió dels jutges i les jutgesses de pau. Les administracions locals i comarcals defensen la funció de la Justícia de proximitat en l’àmbit municipal i s’oposen a la seva supressió prevista en el projecte de llei orgànica d’eficiència organitzativa del servei públic de Justícia.

La moció en defensa dels jutges de pau ha començat a córrer pels ajuntaments de la comarca després de la seva aprovació per unanimitat al darrer ple del Consell Comarcal. Els jutjats de pau van ser creats l’any 1855. A Catalunya és una figura molt arrelada i són 898 els municipis que compten amb jutjat de pau. A l’estat en són uns 7.000. Però el projecte de llei orgànica d’eficiència organitzativa del servei públic de Justícia que s’està tramitant al Congrés dels Diputats preveu substituir-los per oficines municipals de justícia i que les actuacions es duguin a terme en seus judicials, que estan ubicades majoritàriament a les capitals de comarca. Des de les administracions locals i comarcals consideren que cal reivindicar la funció de la justícia de proximitat, ja que «ajuda a resoldre conflictes veïnals, alleugereix l’Administració de Justícia i estalvia costos a totes les parts implicades».

A l’Alt Penedès hi ha 22 jutjats de pau, per tant, la gran majoria dels 27 municipis de la comarca compten amb aquesta figura. Els jutjats de pau existeixen als municipis on no hi ha jutjat de primera instància i instrucció. Són òrgans unipersonals amb jurisdicció al terme municipal.
David Pedrola és el jutge de pau de Torrelles de Foix i explica les funcions que desenvolupen.

Des del punt de vista de Pedrola, la supressió de la figura dels jutges de pau aniria en detriment de fer una justícia més pròxima a les persones.

Tot i que els jutges de pau ja han anat perdent competències amb les darreres reformes, des de la Generalitat es consideren eines útils per la proximitat que representen i també per evitar que alguns casos arribin als tribunals. Josep Casanellas és el jutge de pau de Font-rubí.

Casanellas destaca, també, aquest component de confiança i proximitat, clau en la mediació de conflictes, que, al seu parer, es perdria.

El projecte de llei orgànica persegueix, segons el Ministeri de Justícia, aconseguir una major qualitat en les resolucions de la primera instància judicial i fomentar la professionalització de la carrera judicial, fet que «suposarà la desaparició dels jutges de pau, però no així dels Jutjats de Pau, que assumiran tasques de suport i accés al Registre Civil».

Durant l’any 2021, els jutjats de pau de tot Catalunya van fer prop de 640.000 actuacions. Unes 360.000 a la província de Barcelona. Un 42% de l’activitat està relacionada amb els àmbits civil i penal i un 58%, amb el registre civil.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: