Dijous, 25 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El sector vitivinícola espera que l’estudi de costos ajudi a valoritzar el raïm

El primer estudi dels costos mitjans de producció del raïm per a la campanya 2022 es va presentar a mitjans de juliol en el marc de la setena Taula del Cava celebrada a Vilafranca.

L’estudi determina els costos de producció de les tres varietats majoritàries en l’elaboració del vi base cava, que se situen en 0,40€/kg en el cas de macabeu, 0,46€/kg pel parellada i 0,40€/kg pel xarel·lo. Amb la verema en marxa, organitzacions agràries i patronal coincideixen que l’existència de l’estudi pot marcar un punt d’inflexió.

El problema que hi veuen és que aquesta verema es presenta complicada, amb un augment molt gran dels costos i la previsió que la collita sigui fins a un 25% inferior.

Des de l’Associació de Viticultors, Joan Pascual creu que s’hauria d’haver tingut més en compte el raïm ecològic en aquest estudi, però també valora positivament la iniciativa.

Per part de la patronal del cava, Damià Deàs valora el fet que Freixenet s’hagi compromès a pagar 40 cèntims per raïm que es destini a cava de guarda i destaca els 51 cèntims per al raïm que anirà a parar a l’elaboració de caves de guarda superior.

Mirant el futur i pensant en solucions a llarg termini, Deàs apunta la necessitat de controlar els desequilibris entre oferta i demanda dins la DO Cava, a banda d’altres accions.

L’estudi ha determinat una forquilla de costos de producció de les tres varietats majoritàries en l’elaboració del vi base cava (xarel·lo, parellada i macabeu) de les zones de producció del Penedès, Conca de Barberà i Tarragona. Unes dades que han de servir d’orientació per determinar uns costos de referència aproximats tenint en compte la producció de cada explotació i les despeses inherents a les característiques de cada campanya vitícola.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: