Dijous, 25 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La rebuda de les persones migrades centra bona part del debat al ple de juliol

Aquest dimarts a la tarda s’ha celebrat al saló de plens de la Casa de la Vila el ple ordinari del mes de juliol.

Un ple que ha començat amb punts de tràmit i que ha centrat bona part del debat en les mocions presentades pels grups de l’oposició.

Els primers punts a l’ordre del dia tenien a veure amb qüestions tècniques de l’àrea de serveis centrals i governació. La més destacada estableix que l’ajuntament i els seus instrumentals puguin revisar, amb caràcter excepcional, els preus de contractes d’obres donat l’encariment en els materials. També s’ha aprovat inicialment la modificació de l’ordenança general de subvencions per agilitar els procediments i contemplar millor les despeses indirectes, entre altres aspectes.

En aquesta primera part del ple s’ha fet, a més, l’aprovació del compte general de l’exercici 2021, que s’enviarà a la sindicatura de comptes, tal com marca la normativa. En aquest cas, el punt ha estat aprovat malgrat l’abstenció ERC i C’s i el vot contrari de la CUP.

Dins l’àrea d’acció territorial i serveis urbans s’ha aprovat definitivament l’estudi de detall de dues parcel·les, a La Girada i al Molí d’en Rovira, amb el vot favorable de tots els grups i l’abstenció de la CUP.

L’apartat de mocions ha centrat bona part del debat del ple.

ERC ha presentat una moció de suport a la iniciativa legislativa popular Regularización ya, per una regularització massiva i extraordinària de persones migrants a l’estat espanyol. Una moció que ha estat fusionada amb la que la CUP ha portat al ple perquè l’Ajuntament de Vilafranca sigui part activa en diferents iniciatives antiracistes.
El regidor de C’s, Eladio García, ha manifestat el seu desacord amb la moció en el sentit que cal tenir un control sobre les persones que entren i surten d’un país.

La regidora de Vilafranca en Comú, Montse Romagosa, ha demanat d’encapçalar la moció tot destacant que una situació regularitzada és fonamental per garantir els drets de les persones.

Per la seva part, el regidor socialista Ramon Zaballa ha explicat que “la irregularitat suposa vulnerabilitat” però que una regularització com la que proposa la ILP no permet planificar les necessitats reals. Per això ha dit que cal treballar per repensar la llei d’estrangeria al Congrés dels Diputats i al Senat.

En un sentit similar s’ha pronunciat el portaveu de Junts per Vilafranca, Aureli Ruiz, qui ha destacat que el seu grup està a favor que hi hagi normes i, per tant, en contra de regularitzacions massives.

Per part de la CUP, Noel Viñas, ha recordat que les persones que migren es mouen per necessitats vitals i ha dit que hi ha un clar biaix racista en la rebuda d’aquestes persones quan provenen de determinats països.

Des d’ERC, la regidora Maria Sardà ha defensat la moció tot recordant les dificultats que es troben les persones que estan en una situació administrativa irregular, que podrien ser unes 500.000 a tot l’estat.

En aquest moment hi ha hagut certa discussió entre Sardà i Ruiz perquè la primera ha acusat l’equip de govern de “no empadronar a Vilafranca tothom qui ho demana”. El portaveu del govern ha dit que s’empadrona a Vilafranca “tothom qui hi viu i es pot demostrar que hi viu” i ha dit que l’any passat es van fer 2.500 empadronaments.
Finalment, la moció no ha prosperat pels vots en contra de Junts, PSC i C’s.

La següent moció l’ha presentat ERC amb l’objectiu que l’Ajuntament de Vilafranca aprovés el manifest de l’acord social per l’Amnistia i l’Autodeterminació. La moció ha estat aprovada amb els vots de Junts per Vilafranca, ERC i la CUP, l’abstenció de Vilafranca en Comú i el vot contrari de Ciutadans. El PSC no ha participat de la votació.

El tema del racisme ha tornat a sortir al ple arran de la moció presentada per la CUP per condemnar dels fets de Melilla i en defensa dels drets humans. Després de diverses aportacions, la moció s’ha votat per punts i només ha estat rebutjat el punt 5, que instava el govern a derogar la llei d’estrangeria.

La darrera moció, presentada per VeC, tenia a veure amb fomentar i garantir a la ciutadania l’ús de l’espai públic com a lloc de convivència garantint el descans dels veïns i veïnes. En aquest punt també s’ha generat debat sobretot pels darrers problemes a la part alta de la rambla de La Girada, però alguns grups han discutit la utilitat de la moció, que demana, entre altres, que l’ajuntament de Vilafranca adeqüi l’ordenança de sorolls i vibracions als criteris de l’OMS i que faci una diagnosi dels sorolls en diversos espais de la vila. Finalment, la moció ha estat rebutjada amb els vots a favor d’ERC, CUP i VeC, els vots en contra de Junts i PSC i l’abstenció de C’s.

Podeu recuperar la sessió sencera aquí.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: