Dijous, 18 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El Sindicat de Llogateres ha ocupat un bloc de la Sareb a la Girada

El Sindicat de Llogateres de l’Alt Penedès ha ocupat un bloc propietat de la Sareb al carrer Falcons del barri de la Girada número 9/11, on han entrat a viure 12 famílies vulnerables.

Segons el sindicat, no poden accedir a pisos de lloguer perquè no reuneixen les condicions econòmiques exigides i perquè consideren que hi ha un racisme immobiliari.

L’ocupació del bloc es va dur a terme fa uns dies en secret i ara que ja fa uns dies que hi viuen, han anunciat tots els detalls del que el sindicat li diu alliberament de l’edifici, que ara estan netejant i posant a punt per garantir les condicions de les persones que hi viuen.

El sindicat ha demanat una reunió amb ajuntament per tal que els restableixi els subministraments bàsics ja que fa mesos que es va tallar llum i aigua perquè fa un temps el bloc havia estat ocupat per unes persones de perfil delictiu. El bloc estava buit, com a mínim, des del 2016 segons el sindicat. Segons el sindicat les persones que viuen en el bloc fa anys que busquen un habitatge digne, però se’ls hi nega per diferents motius sobretot per racisme immobiliari i perquè alguns d’ells no tenen el padró i la llista d’espera de pisos a serveis socials és massa llarga i se’ls hi acaba ell loguer on estan ara i no tenen lloc on anar.
Un cas concret és el de la Kawtar el Idrissi que té dues criatures. Disposa de contracte fixe i una nòmina de mil euros. Vivia en un pis de lloguer des de fa molt de temps, però ara se li ha acabat el contracte i les immobiliàries li neguen un pis perquè és de fora.
La Kawtar diu que no té alternativa a l’okupació.
Des del Sindicat Clara Sant explica que també hi ha famílies vulnerables sense padró perquè a Vilafranca no s’empadrona si no tens contracte de lloguer o de propietat o compleixes uns requisits molt estrictes.
D’altra banda l’Ajuntament s’ha posat en contacte amb el Sindicat de llogateres per a que les persones ocupants de l’edifici es puguin adreçar a serveis socials per a valorar de manera objectiva la seva vulnerabilitat i situació. Es va oferir una dia i hora dilluns, quan es va conèixer la situació i no es va presentar ningú a la cita. Els serveis socials de l’Ajuntament han de valorar i baremar amb criteris objectius i d’igualtat la situació d’aquestes persones o famílies. Aquest model d’objectivitat és que dona transparència a l’accés als recursos públics.
L’Ajuntament té un conveni amb Sareb per a destinar a habitatge social 15 habitatges a Vilafranca, i periòdicament es reuneixen per actualitzar dades. Si aquest edifici no forma part d’aquest Conveni i es trobava tapiat, és perquè estava pendent d’unes obres d’adequació per a tornar-los a fer habitables ja que l’edifici es trobava bandalitzat i que la Sareb estava licitant per executar.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: