Divendres, 19 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El sector rep positivament l’estudi de costos, considerant que és un bon punt de partida

Era una notícia esperada i reclamada, sobretot des del sector productor, per tal de donar solució a una problemàtica de fa molts anys com és la del preu del raïm.

Per aquest 2022 s’ha establert un preu mitjà de 40 cèntims d’euro per quilo de raïm, que es considera que cobreix els costos de producció.

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, Teresa Jordà presidia dijous al matí a Vilafranca la Taula de Cogestió del Cava, amb representants del sector on es va fer la presentació d’aquest estudi de costos.

Jordà apuntava que l’estudi s’ha rebut de forma positiva, i des de l’administració esperen que ajudi a valoritzar i fer millors productes.

La consellera reconeix que és evident que s’han estat pagant preus per sota dels costos de producció, i que amb aquest estudi es busca donar-hi una solució.

Des del sindicat Unió de Pagesos, el responsable de vinya Josep Marrugat recordava que fa temps que es demana un estudi d’aquest tipus. A més ha servit per constatar que durant molt de temps s’ha estat pagant per sota dels preus de cost.

Tot i constatar l’interès de tot el sector per avançar en aquest camí, Marrugat remarca que des del sindicat consideren que els preus haurien d’anar més a l’alça i que estesin en consonància amb els preus que es paguen per les ampolles de cava.

Des del sector de les cooperatives el responsable de Vi de la Federació de Cooperatives de Catalunya, Joan Josep Raventós, comentava que aquest estudi de costos és un bon punt de partida. Considera que han de sumar-ho però als seus costos d’elaboració propis.

Finalment des de la patronal AECAVA el seu president Damià Deàs considera que és important buscar un equilibri entre totes les vàlues del sector. L’estudi de costos és un pas important, però des del seu punt de vista caldria ajustar-lo més per exemple als costos de producció per hectàrea.

Deàs recorda que en principi els petits elaboradors ja paguen en molts casos per sobre d’aquests 40 cèntims, i que ara s’hi afegeixin els grans operadors és important.

L’estudi s’ha presentat aquest dijous en el marc de la VII Taula del Cava celebrada a Vilafranca, i determina els costos de producció de les tres varietats majoritàries en l’elaboració del vi base cava, que se situen en 0,40 €/kg en el cas de macabeu, 0,46 €/kg pel parellada i 0,40 €/kg pel xarel·lo.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: