Dimecres, 27 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Dues candidatures es disputen els 3 vocals del cens B al Consell Regulador del Cava

Les eleccions estan convocades per aquest dimecres 6 de juliol, i al cens B hi ha més de 2900 viticultors convocats arreu de l’estat sota la Denominació d’Origen Cava.

Prop de 3000 viticultors d’arreu de l’estat estan cridats a votar al cens B del Consell Regulador del Cava, en les eleccions convocades per aquest dimecres. Es tracta de renovar els òrgans de decisió d’aquest ens que marca el camí a seguir d’un producte com el Cava que en els propers anys ha de viure canvis i un impuls que ha de servir per reposicionar-lo al mercat internacional.

De fet, s’ha de renovar tots els òrgans de govern del Consell Regulador, però atès que en la resta de censos només hi ha una candidatura, la única en que s’haurà de votar és en la del cens B que representa els titulars d’explotacions vitícoles que no constin com a socis de cooperatives o societats agràries de transformació. A tot l’estat serien 2907 viticultors.

A l’Alt Penedès es podrà anar a votar en una de les dues meses que s’instal·laran al Centre Àgora, al Casal d’Entitats de Sant Sadurní i a la sala polivalent de Sant Martí Sarroca.

Com dèiem a aquest cens B hi opten dues candidatures, una formada per Unió de Pagesos, JARC i Associació de Viticultors que es presenta amb el nom de ‘Viticultors del cava’ i el lema ‘Futur, preu, valor’; i una altra que amb el nom de ‘Requena y Almendralejo por la defens del cava’ aglutina els viticultors d’aquestes zones.

Les cares visibles de la primera són Antoni Borràs d’Unió de Pagesos, Santi Vallès de l’Associació de Viticultors, que en un acte a Sant Sadurní aquest cap de setmana van presentar els seus eixos principals. Hi era absent Jaume Domènech de JARC, que seria el tercer candidat.

Tots ells coincidien en apuntar que aquests quatre darrers any han estat complicats, però posaven en valor l’inici del desenvolupament del Pla Estratègic del Consell Regulador que ha de ser una eina que permeti avançar cap a un dels seus objectius, que és assolir un preu just per els viticultors. Antonio Borràs, des d’Unió de Pagesos, recorda que la D.O no pot regular els preus, però que cal insistir en competir al mercat per qualitat, i no només per preu. El Pla Estratègic va en aquesta direcció.

Santi Vallès, de l’Associació de Viticultors, apunta també que cal assolir aquest preu just, però això ha d’anar de la mà d’un augment de vendes de cava. I per un cava de més quallitat.

De fet, la crida que es fa des d’aquesta candidatura és per que els viticultors vagin a votar.

El portaveu de l’altra candidatura és Fernando Medina, que coincideix en dir que aquests darrers quatre anys han passat coses importants al sector. Explica per exemple que les dues principals caves han canviat de propietaris, i que darrerament alguns cellers rellevants han decidit marxar de la D.O. Cava, i això els preocupa. Al mateix temps apunta que el cava ha perdut presència en benefici del presecco.

Medina explica que han decidit sumar esforços des de Requena i Almendralejo amb la voluntat de poder tenir veu al Consell Regualdor per primer cop en els 36 anys de vida d’aquest ens. Considera que no és gaire normal que els dos municipis que tenen més viticultors que es veuen afectats per les decisions que pren el Consell Regulador, no puguin fer sentir la seva veu.

Coincideix també en dir que el Pla Estratègic ha de ser l’eina que permeti avançar en aquesta aposta per la qualitat del producte, i defensa que qüestions com la zonificació hi han de poder ajudar.

En el seu cas la lluita per la participació també és un dels camps de batalla.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: