Diumenge, 28 de maig de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

19 inspeccions a Vilafranca i Sitges, 4 detinguts i almenys 1 víctima de tràfic d’éssers humans

La intensificació de la lluita contra les xarxes de tràfic d’éssers humans dels Mossos d’Esquadra ha permès identificar una organització assentada a Vilafranca i Sitges.

Els Mossos d’Esquadra han fet públic aquest dimecres que s’incrementa en 11 efectius la Unitat Central de Tràfic d’Essers Humans i es crea un grup format per 5 persones exclusivament per tractar amb les víctimes i estar al seu costat, juntament i coordinadament amb les entitats que treballen en aquest àmbit.

En el transcurs de la roda de premsa han explicat que el maig d’enguany, la Unitat Central de Tràfic d’Éssers Humans dels Mossos d’Esquadra juntament amb Inspecció de Treball de Catalunya i tutelats pel Jutjat d’Instrucció número 4 de Vilafranca del Penedès van iniciar una investigació arran la identificació d’una organització criminal assentada a Vilafranca i a Sitges.

Segons el Mossos d’Esquadra, els seus integrants captaven principalment homes del seu mateix país. Per aconseguir-ho les coaccionaven “de manera subtil amb la promesa de regularitzar la seva situació administrativa”. Un cop aquí, els retiraven el passaport i les allotjaven i empadronaven en domicilis comprats o llogats pels investigats. Quan ja estaven ubicats, i sense possibilitat de tenir accés a la seva documentació, els feien treballar en algun dels 19 establiments comercials que regentaven, dividits entre supermercats, restaurants i bars.

Des de la policia de la Generalitat apunten que “el benefici econòmic de l’organització provenia d’estalviar-se tot el cost de contractació d’un treballador: impostos, seguretat social, etc., i també en els sous, molt per sota del salari mínim interprofessional”. Així doncs, els investigats “gaudien de mà d’obra barata que els permetia una continua expansió dels seus negocis”, afirmen des de Mossos.

En algun casos, si el treballador es queixava o reclamava les condicions inicialment pactades, l’amenaçaven o agredien físicament.

Fruit d’aquesta investigació, el 31 de maig es va realitzar un dispositiu conjunt i simultani amb Inspecció de Treball on es van dur a terme cinc entrades i perquisicions i 19 inspeccions en els diferents establiments de la xarxa empresarial. Els investigadors van detenir els quatre caps de l’organització i s’investiga tres col·laboradors més.

El perfil tant dels investigats com dels detinguts és el d’un home sense antecedents. Hores d’ara els comerços on es practicava aquest tipus d’explotació continuen actius.

També es van realitzar deu entrevistes de valoracions de possibles víctimes de tràfic d’éssers humans, tot i que no descarten trobar-ne més, on hi van participar el Servei contra el tràfic d’éssers humans de la Creu Roja i l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya.

A una de les víctimes ja se li ha atribuït la condició de víctima segons el protocol marc de protecció de les víctimes de tràfic d’éssers humans i el protocol de protecció de les víctimes de tràfic d’éssers humans a Catalunya. La investigació continua oberta per tal de detectar altres possibles víctimes d’aquests delictes.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: