Dijous, 7 de desembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’Ajuntament ha aprovat el Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible de Vilafranca del Penedès

Un dels acords més destacats del Ple ordinari celebrat aquest dimarts ha estat l’aprovació definitiva d’aquest pla.

El Pla té una vigència inicial de sis anys i que marca uns criteris i mesures per transformar la mobilitat a la ciutat amb una visió sostenible, de seguretat i mediambiental. El pla s’havia aprovat inicialment al juliol del 2021 amb un procés de participació en el que hi van treballar una vintena d’entitats proposant mesures per millorar la mobilitat a peu, en bicicleta, pel transport públic i privat i el de mercaderies. Després de l’aprovació inicial ha passat el vist i plau de l’Autoritat del Transport Metropolità i de Mediambient, i ara l’aprovació definitiva ha recollit 43 de les 60 al·legacions presentades en el procés d’exposició pública.
El regidor d’urbanisme, Francisco Romero, assenyala que el pla preveu 55 actuacions amb un pressupost de 3’8M€.
Per la seva banda el regidor d’Hisenda, Aureli Ruiz, remarca que el pla va més enllà de la mobilitat. També suposarà una transformació de la ciutat que ha de continuar sent centre d’activitat comercial.
Ruiz assenyala que té una vocació dinàmica i que busca millorar la qualitat de vida de les persones.
El regidor de Cs, Eladio García, es va mostrar clarament a favor del pla i demanava per la necessitat d’oferir espais de recàrrega per vehicles elèctrics.
La regidora de VeC, Montse Romagosa, també es mostrava favorable al pla i assenyalava que bona part de les al·legacions presentades han estat recollides. Preguntava, però, perquè no s’havia recollit la proposta de camins escolars.
També en nom de la CUP, Noel Viñas, anunciava el seu vot a favor, però criticava la tardança del govern en portar-lo a aprovació. Viñas proposava també fer un seguiment del desenvolupament del pla.
I també ERC votava a favor del pla. Malgrat que el seu portaveu, Pere Sàbat, assenyalava alguns punts foscos, criticant la que va considerar deixadesa de les zones blaves. Va definir el pla com un primer pas, positiu, però en el que caldria treballar.
En la cloenda del debat, l’alcalde remarcava la importància d’aprovar el document amb unanimitat i demanava una mirada cap el futur.
Així el Pla de Mobilitat va rebre el suport de tots els regidors.
El ple, que s’havia iniciat amb l’acceptació del càrrec de Txus Magallón com a nou regidor de la CUP, va cloure amb el debat de diferents mocions.
Primer una moció de Cs per la integració de la Policia Local de Vilafranca en el Sistema de Seguiment Integral en els casos de violència de gènere.
Moció que va ser rebutjada amb els vots en contra dels grups de govern, exposant que la policia ja està en contacte amb un sistema de seguiment.
Després es va debatre una moció de VeC per a la realització d’un estudi diagnòstic de la realitat de les activitats escolars més enllà de l’horari i el calendari lectiu.
La moció va ser rebutjada pels vots en contra de l’equip de govern. VeC també va presentar una moció per la igualtat de drets de les persones LGTBI que va ser aprovada per unanimitat. Per la seva banda ERC presentava una moció per l’acompanyament dels refugiats Ucraïnesos a Vilafranca i per reclamar la transferència a la Generalitat i a les Administracions Locals dels Fons Europeus per a la protecció dels refugiats.En aquest cas es va aprovar per part de tots els grups, excepte Cs que es va abstenir.
ERC presentava una segona moció per acordar l’impuls a la segona biblioteca Vilafranca. La moció va rebutjada amb els vots en contra de JxV, PSC i Cs. Finalment la CUP va presentar una darrera moció sobre la sentència del 25% de castellà a les escoles i la proposta de modificació de la Llei de política lingüística. En aquest cas va ser rebutjada per tots els grups municipals excepte els vots a favor de la CUP.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: