Dissabte, 2 de desembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Gestió forestal sostenible i revitalització del món rural per combatre els incendis

La Federació d’ADF Penedès Garraf alerta sobre la necessitat de gestionar els boscos i posar en valor la pagesia per evitar els megaincendis forestals.

Hem viscut un cap de setmana molt preocupant, amb multitud d’incendis cremant arreu de l’estat. A tocar de l’Alt Penedès, un incendi al municipi d’Olivella declarat dissabte al migdia ha cremat unes 165 hectàrees. El foc va obligar a confinar temporalment els veïns dels nuclis de Can Mitjans (Avinyonet del Penedès) i Cal Surià (Olivella) i tallar la carretera BV-2111. Els bombers l’han donat per controlat aquest dilluns al matí, quan més d’una vintena de dotacions terrestres encara remullaven la zona afectada.

Les ADF del Penedès i Garraf també han participat en les tasques d’extinció d’Olivella amb 25 vehicles i 71 voluntaris, mentre intervenien a més en vàries columnes de fum a Vilafranca, Castellet i la Gornal, Piera i La Pobla de Claramunt.

Amb un context molt complicat per la crisi climàtica, amb altes temperatures i sequera, l’abandonament del medi rural i la manca de gestió forestal, des de la Federació d’ADF Penedès Garraf alerten sobre la necessitat de gestionar els boscos i posar en valor la pagesia per evitar els megaincendis forestals. Per a les ADF és necessari que entenguem «que el sistema d’extinció ja no és la solució» i que cal una gestió forestal sostenible i la revitalització del món rural: crear noves economies rurals rentables i sostenibles que puguin treballar al territori, amb la premissa de conservar-lo.

Aquest toc d’atenció de la Federació d’ADF Penedès Garraf es produeix tan sols uns dies després de l’entrada en vigor, el passat dimecres, de les modificacions del pla d’actuació del grup d’intervencions d’incendis. Els canvis en la normativa limiten l’actuació de les ADF en un incendi només a la seva àrea més propera i per parar el cop fins que arriben els bombers.

Així les ADF només actuarien durant la resta de l’incendi excepcionalment si els bombers ho requerissin.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: