Dijous, 28 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El nou sistema porta a porta amb xip té l’esperança de millorar els índex de recollida

El nou model de recollida s’està implantant a cinc municipis de l’Alt Penedès.

L’objectiu d’aquest sistema de recollida és augmentar el reciclatge, millorar la qualitat dels residus que es recullen selectivament i avançar en l’aplicació a mig termini del models de pagament per generació, tal i com estableixen les noves normatives de residus. La licitació d’aquest nou servei de gestió dels residus urbans ha estat impulsada per la Mancomunitat Penedès-Garraf.

Jordi Bosch és el vicepresident de l’àrea de Gestió de Residus.

Sant Sadurní d’Anoia va iniciar la recollida de residus porta a porta l’any 2005. Per tant, ja té una llarga experiència. Tot i així, la ciutadania s’està adaptant aquestes primeres setmanes als canvis del nou sistema amb tecnologia smart, que impliquen també modificacions en el calendari habitual. A la capital del Cava ja s’ha repartit al voltant d’un 85% dels cubells, uns 4.500, i les sensacions són, en general, positives. Ton Amat és l’alcalde de Sant Sadurní d’Anoia.

L’aposta de Sant Sadurní pel porta a porta l’any 2005 es va traduir en el seu moment en molt bones dades de recollida selectiva, però en els darrers anys, aquestes dades havien anat empitjorant. Carles del Amor és el regidor de Medi ambient i Recollida selectiva.

A Sant Sadurní està operativa l’oficina del porta a porta, on es poden anar a buscar els nous cubells per a les fraccions d’orgànica, rebuig, envasos i paper i cartró i fer qualsevol consulta en relació al sistema i el calendari setmanal de recollida.

Sant Quintí de Mediona és l’altre municipi on s’ha implantat ja totalment el sistema. També amb experiència en el porta a porta de les fraccions de rebuig i orgànica, han ampliat de dos a quatre fraccions amb bones sensacions fins al moment, tot i algunes incidències puntuals. A més, a Sant Quintí tenen molt bons índexs de recollida selectiva i els volen millorar.

La implantació del nou sistema ha començat ja fa setmanes amb una campanya informativa al veïnat que ha inclòs xerrades per explicar amb més detall com fer correctament la recollida. Un exemple és la que va tenir lloc el passat 14 de juny al local social de Can Trabal, a Olèrdola.

En aquest municipi ja es feia porta a porta en les fraccions orgànica i rebuig des del 2006 als pobles. Però la implantació del nou sistema amplia a totes les fraccions, excepte el vidre, que es continua fent als contenidors habilitats, i arriba també a les urbanitzacions. Lucas Ramírez és l’alcalde d’Olèrdola.

La tecnologia amb xip permet a l’usuari, mitjançant una aplicació, fer un seguiment del seu ús de la recollida porta a porta i rebre comunicacions i avisos sobre el funcionament del servei.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: