Dijous, 25 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El jaciment iber de Jean Leon revela restes arqueològiques singulars vinculades al vi

La peça més important del jaciment és un bol per beure vi amb una inscripció en escriptura ibèrica.

Els treballs arqueològics que s’han fet durant les darreres setmanes a Jean Leon, a Torrelavit, arran del descobriment fortuït d’un jaciment d’època ibèrica dels segles II-I aC, han revelat restes singulars vinculades al vi. L’arqueòleg Dani López, director de la cooperativa de recerca arqueològica del Penedès ArqueoVitis i responsable de l’excavació, juntament amb l’arqueòloga Mireia Sabaté, ha explicat que el que han trobat és un graner i han pogut excavar 14 sitges. Dins les sitges hi havia restes de ceràmica, estris i llavors, molts dels quals relacionats amb el vi.

La peça més important del jaciment és un bol per beure vi amb una inscripció en escriptura ibèrica, la tercera inscripció sobre ceràmica més llarga de totes les que s’han documentat fins ara, més de 2.000.
El doctor Joan Ferrer, especialista en epigrafia paleohispànica, ha explicat que les inscripcions ibèriques es poden transcriure, ja que se’n coneix el valor dels signes, però no es poden traduir, ja que no disposem de cap llengua suficientment propera que ens permeti esbrinar el significat de les seves paraules.

Per a la directora del celler, Mireia Torres, aquest descobriment «connecta el passat vitivinícola del Penedès i el present del celler Jean Leon».

El jaciment va ser descobert a principis d’abril per Alfons Gumà, veí de Sant Pere de Riudebitlles, que va detectar restes de ceràmiques que havien aflorat a la superfície arran dels treballs de preparació d’uns terrenys per plantar una nova vinya.

Els resultats de l’excavació s’han presentat aquest dimarts al celler Jean Leon en un acte que ha comptat amb la presència d’Andreu Felip Ventura, director dels Serveis Territorials a Barcelona del Departament de Cultura de la Generalitat, i Manuel Raventós, alcalde de Torrelavit.

Ara que ha finalitzat l’excavació, l’Ajuntament de Torrelavit iniciarà els tràmits per declarar el jaciment com a Bé Cultural d’Interès Local. En un futur, està previst excavar la meitat restant del jaciment i exposar les troballes arqueològiques al centre de visites de Jean Leon i al Vinseum.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: