Dijous, 25 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Cultura ha presentat el Pacte Nacional per la Llengua a la Vegueria del Penedès

Per tal de defensar l’ús del català al màxim s’ha impulsat el Pacte Nacional per la Llengua.

Precisament aquest dilluns al vespre es feia a Vilanova la presentació a la Vegueria del Penedès d’aquest Pacte Nacional, un acte on hi era present el Secretari de Política Lingüística de la Generalitat, Francesc Xavier Vila. Es tractava de de reflexionar sobre la situació del català i fer propostes de millora per incorporar al Pacte. En alguns àmbits el català està clarament en retrocés i el gran debat que vol generar el Pacte Nacional per la Llengua vol ser un punt de partida per reconsiderar i renovar el compromís amb el català, fent un diagnòstic el més rigorós possible
Ara ha començat el procés participatiu del Pacte Nacional per la Llengua, que ha de servir per informar-se sobre la situació de la llengua i debatre els reptes de present. Un procés impulsat per la Generalitat per parlar del català.
El pacte té com a punt de partida un estudi acadèmic que analitza la situació del català en diferents àmbits, des de l’educatiu al sector audiovisual. Malgrat que l’enquesta d’usos del 2018 demostra una millora dels diferents indicadors lingüístics al Penedès respecte l’anterior enquesta, des del territori es considera necessari fer una parada per reflexionar i construir un ampli consens al voltant del Pacte per la Llengua. Al’acte hi va assistir la regidora d’Educació de l’Ajuntament de Vilafranca, Xell Montserrat.
La intenció és que amb la implicació de la ciutadania, partits i administracions, començant pels mateixos ajuntaments, es plantegin propostes i problemàtiques.
Recordem que la previsió és que a la tardor d’enguany s’assoleixi un acord en el marc del grup de treball pel Pacte Nacional per la Llengua. Aquest procés, ha de conduir a la signatura el mes de desembre d’un document que serà la base per al futur pla de política lingüística pluriennal.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: