Dissabte, 20 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les llars d’infants de Vilafranca posen punt i final a quatre jornades de portes obertes

Entre dilluns i dijous d’aquesta setmana, s’han dut a terme les jornades de portes obertes a les quatre llars d’infants municipals: l’Enxaneta, la Lola Anglada, el Parquet i el Sol Solet.

Les llars d’infants municipals de Vilafranca acaben avui quatre jornades de portes obertes. En dos torns fets en horari lectiu perquè les famílies veiessin el dia a dia dels centres, s’ha aprofitat per informar de tots els aspectes relacionats amb el funcionament de les llars, el projecte educatiu i el procés de preinscripció. També ha estat una bona ocasió per resoldre tots aquells dubtes i inquietuds amb les directores de les llars d’infants, tal com explicava la Cristina Garcia, directora de la llar d’infants Lola Anglada.

La regidora d’Educació, Xell Montserrat, explica que l’Ajuntament aposta de manera decidida per oferir aquest servei de llars d’infants a les famílies que ho desitgin.

Hi ha famílies que opten per portar els seus infants a la llar, mentre que d’altres prefereixen que les criatures comencin la seva escolarització a P3 i, excepcionalment, a partir de Primer de Primària.
Hi ha professionals que consideren que és vital que els nens i nenes vagin des de ben petits a la llar, mentre que d’altres creuen que no és imprescindible. Una d’aquestes és la Vanessa Prades, psicòloga infantil i perinatal de Simbòlics Psicoteràpia.

Prades exposa que durant l’etapa dels 9 mesos als 2 anys els infants necessiten estar amb el cuidador principal i les llars suposen una interferència en aquest procés. Tot i així, entén que aquesta decisió està motivada perquè els pares i mares han de reincorporar-se al mercat laboral i busquen en les llars d’infants una opció educativa que garanteixi el benestar dels més petits.

El consultor i formador Manel Güell, en canvi, creu que les llars d’infants són vitals pel desenvolupament dels nens i nenes, tal com explica en el seu darrer llibre ‘Ens estrenem a l’escola bressol’.

Güell exposa que els infants abans es relacionaven amb el que es denominava ‘família extensa’, però que amb la configuració de les ciutats modernes la seva relació entre iguals ha disminuït de manera considerable. Per aquest motiu, les llars han agafat també més importància.
Güell explica que les mestres d’educació infantil perceben diferències entre els nens i nenes que han anat a la llar i els que no.

La directora de la llar d’infants Lola Anglada, Cristina Garcia, també remarca la importància de la socialització entre iguals que es fa a la llar. Garcia també exposa que tot i que amb l’entrada de les criatures a la llar es trenca una mica el vincle amb els pares, els nens i nenes aprenen un munt d’hàbits que els ajuden en el seu desenvolupament.

Garcia explica que el primer moment que els infants entren a les llars és dur per les criatures, les famílies i per les educadores. Tot i així, no dura més d’un mes.

El període de preinscripció a les llars per al curs 2022-2023 serà del 9 al 20 de maig, ambdós inclosos i la presentació de la sol·licitud serà en format telemàtic a través de la seu electrònica de la web municipal, www.vilafranca.cat. S’activarà el tràmit el dia d’inici de la preinscripció.

Per resoldre qualsevol dubte, des de l’Oficina Municipal d’Educació (OME) s’oferirà orientació i, si cal, l’acompanyament necessari per a formalitzar aquest tràmit. S’hi pot contactar telefònicament trucant el 93 892 07 66, per correu electrònic a l’adreça i/o de manera presencial a les oficines de l’edifici de l’Enològica, al c/ Amàlia Soler, 29.

Es poden preinscriure a totes les llars d’infants municipals els nens i les nenes que hagin nascut entre l’1 de gener de 2020 i el 31 de desembre de 2021. A més a més, la llar el Parquet també disposarà de places per a infants nascuts entre l’1 de gener i el 16 de maig de 2022.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: