Dilluns, 22 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Intercooperació per créixer i estendre l’economia social i solidària al Penedès

La diversificació i ampliació de projectes cooperatius consolidats centra les polítiques de foment de l’economia social i solidària al Penedès.

Coopsetània és l’Ateneu cooperatiu de l’Alt Penedès, el Baix Penedès, l’Anoia i el Garraf i té per objectiu promoure, enfortir i promocionar l’Economia Social i Solidària i les cooperatives als municipis del territori. Sis mesos després de la seva ampliació, incorporant les comarques del Baix Penedès i l’Anoia, suma 29 entitats en total, ha reestructurat l’equip tècnic i ha implantat nous punts d’informació arreu del territori. Ara afronta una nova etapa, com la resta d’ateneus cooperatius catalans, i es posa com a objectiu la intercooperació per créixer i estendre l’economia social i solidària.

La col·laboració amb l’administració local des del naixement de l’ateneu també ha permès que la ciutadania en general tingui més coneixement sobre l’economia social i solidària i el que representa.

Amb una presència creixent d’iniciatives vinculades al cooperativisme i amb cooperatives àmpliament consolidades, el director general del programa d’Economia Social de la Generalitat, Josep Vidal, ha visitat el Penedès.

En una roda de premsa al taller d’Entrem a La Ràpita, Vidal ha destacat que en els darrers 5 anys s’han generat a Catalunya 4.500 llocs de treball i s’ha creat un miler d’empreses noves en el marc de l’Economia Social i Solidària. Dins d’aquestes dades destaquen els anomenats ‘Projectes singulars’, que la Generalitat subvenciona amb l’objectiu de crear activitat econòmica i ocupació de qualitat. Se n’han fet 358 a tot Catalunya, han suposat la generació de 1.800 llocs de treball i la creació de 125 empreses cooperatives.

Amb la idea de poder plantejar projectes singulars i altres iniciatives que siguin estratègiques territorialment, els ateneus cooperatius rebran el suport de la Generalitat per períodes de 3 anys i no d’un com es feia fins ara.

Al Penedès s’han atorgat 12 ‘Projectes singulars’, alguns dels quals estan relacionats amb la transició energètica. Un d’ells és el projecte ‘Que no et rellisqui, recicla l’oli’, d’Entrem. La història d’aquesta iniciativa va començar l’any 2005 i consisteix en reciclar l’oli usat, que prèviament es recull als recipients Claki. Està plenament consolidada a escoles i instituts del Penedès i ara es vol ampliar també a les empreses.

L’objectiu és generar 5 nous llocs de treball, arribar a una cinquantena d’empreses i sumar entre 1.500 i 3.000 famílies noves al projecte.

Un altre dels ‘Projectes singulars’ implica la cooperativa vinícola Covides en una iniciativa liderada per la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya per crear comunitats energètiques locals.

Aquest projecte s’està acabant de perfilar i es troba en la fase de recollir socis, de moment amb molt bona resposta. Es preveu que els resultats es puguin donar a conèixer al mes d’octubre i que sigui una iniciativa fàcil de replicar per part d’altres cooperatives.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: