Dimarts, 19 de març de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Al Penedès hi ha més preocupació per el preu del raïm i els senglars que per les gelades

Les baixes temperatures de primers de setmana van deixar alguna gelada a l’Alt Penedès, però en general no han afectat ni la vinya ni els presseguers.

Les baixes temperatures que vam tenir durant el cap de setmana i fins el dia 5 han provocat algunes gelades en punts del Penedès, però en general no han tingut afectació en els conreus. NI en la vinya ni en els fruiters. Com apunta el tècnic d’Agricultura i Sanitat Vegetal Jaume Mestres, la vinya es troba en un estadi més primerenc, mentre que els fruiters van més avançats. Considera que caldrà esperar uns dies encara per tal de poder comprovar-ne l’afectació.

Josep Marrugat, que és el responsable nacional de Vinya i Vi del sindicat Unió de Pagesos, coincideix amb aquesta apreciació, i apunta també poca afectació a les vinyes del Penedès.

En el cas del préssec, el president de l’Associació de Productors de Préssec d’Ordal explica que van estar molt pendents de les evolucions de les temperatures aquests darrers dies. Josep Ràfols apunta que finalment no han tingut pràcticament afectació.

La pluja d’aquest mes de març era esperada, després de molts mesos de sequera, però en general ha estat escassa, com explica Jaume Mestres.

Josep Marrugat remarca també que ha estat una pluja positiva, però que per la vinya caldria que plogués una mica més.

A la zona d’Ordal, apunta Ràfols, la pluja tampoc ha estat molt gran, i els litres recollits servien bàsicament per hidratar la terra, però no per tenir reserves de cara a la floració dels arbres.

A banda de les afectacions climàtiques, els pagesos del Penedès consideren que hi ha altres qüestions que els continuen preocupant força.

En el cas de la vinya el baix preu que es continua pagant per el raïm, i en el cas dels fruiters, els danys que causen els senglars.

A primers de setmana vam patir per el fred, i tot apunta que en les properes setmanes les temperatures tornaran a pujar. Unes variacions tèrmiques que comporten un cert desajust en el cicle de les plantes, amb temporades que cada cop s’avancen més, i que per tant es poden veure més afectats per situacions com freds sobtats en moments delicats per el seu creixement.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: