Dijous, 18 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La comunitat ucraïnesa del Penedès està rebent nombroses mostres de solidaritat

Davant la crisi migratòria protagonitzada per les persones que fugen de les zones en conflicte armat a Ucraïna, molts ciutadans es pregunten com poden donar suport a les persones refugiades.

L’Ajuntament de Vilafranca ha obert un Registre de Suport a les Persones Refugiades, mitjançant el qual la ciutadania pot inscriure’s indicant quin tipus de suport està disposat a aportar en el procés d’acollida de persones refugiades a la vila.
A banda des de la comunitat ucraïnesa amb suport de gent del Penedès s’han organitzat diferents fórmules de recollida. Per exemple el dissabte al supermercat Esclat hi havia una parada. La Diana ens explicava el suport que estan rebent.

Recullen menjar en conserva, principalment cuinat i que no estigui en pots de vidre. El Sergey parla de la preocupació que tenen des d’aquí per la situació que viuen els seus familiars i amics.

El material que recullen l’acumulen a l’empresa MasterChip de Vilafranca i traslladen en camió cap a Barcelona per la seva distribució final cap a Ucraïna. Una altra iniciativa solidària és la que està fent l’Església Evangèlica de Vilafranca. En aquest cas un company que havia estat al Penedès està vivint a Rumania, en un poble a 50 km de la frontera ucraïnesa. Del contacte entre les dues esglésies ha sorgit la recollida de material i suport econòmic.
Han rebut el suport de l’empresa Fertracks que els ha cedit un camió i tenen previst marxar capa Ucraïna el dia 23 de març amb el triler ple.El pastor també ens explica que s’estan preparant per oferir famílies acollidores a els ucraïnesos que vindrà com a refugiats.
D’altra banda experts en cooperació d’emergència recomanen fer aportacions a les ONG que treballen en el territori i que tenen experiència. La vilafranquina Irene Schiess és secretària de la Cooperativa Humanitària, i en el transcurs d’una entrevista a Penedès TV explica perquè és més eficaç aquest tipus d’ajuda.
El Fons Català de Cooperació, que agrupa al voltant de tres-cents ajuntaments i altres entitats locals de Catalunya, ha posat en marxa una campanya d’emergència en la que es poden fer aportacions econòmiques als comptes corrents del Fons Català del BBVA i de CaixaBank. També el Comitè Català de l’ACNUR, associació que dona suport a l’Agència de les Nacions Unides especialitzada en la protecció i l’assistència a les persones refugiades arreu del món, està treballant des de fa anys tant als països emissors de refugiats, als primers països d’acollida, així com a les zones per on transiten els refugiats. Es poden fer aportacions econòmiques a un compte de la Caixa. I l’ONG Farmamundi, ha participat en la primera tramesa humanitària realitzada a Ucraïna per part del Ministeri de Relacions Exteriors i Cooperació, a través de l’Oficina d’Acció Humanitària i Emergències. Es pot col·laborar amb l’enviament de medicaments que s’està preparant a través de l’ONG farmacèutica fent aportacions al compte corrent de Bankinter. I finalment la Creu Roja està fent una crida d’emergència per recaptar fons i seguir treballant en programes com l’allotjament i assentaments, seguretat alimentària i nutrició, restabliment de vincles familiars, recolzament en aspectes de salut i cures, suport psicosocial, aigua, sanejament i promoció de la higiene. Es poden fer aportacions a la Creu Roja a través de diversos comptes bancaris.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: