Dimarts, 3 d'octubre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Intel·ligència artificial i innovació tecnològica centren unes jornades del Clúster Innovi

Les sessions es van iniciar dijous i van servir per presentar fins divendres diferents projectes per aplicar la intel·ligència artificial tant a la vinya, com als cellers i la comercialització.

Dimecres es donava el tret de sortida als tres dies de jornades que sota el nom de ‘Wine innovation week’ organitzava Innovi, el clúster vitivinícola català, amb la voluntat d’acostar alguns dels projectes en que s’està treballant actualment en diferents empreses i centres tecnològics del país per incorporar eines com la intel·ligència artificial als treballs que es fan a la vinya i els cellers, i també a la comercialització final del producte.

La primera jornada que es va fer al celler Juvé & Camps d’Espiells i estava centrada en la demostració de diferents robots i eines tecnològiques que poden ajudar a fer les tasques a la vinya més còmodes, rendibles i àgils.

Des de Innovi, el seu clúster mànager Eloi Montcada remarcava que parlar de digitalització és molt important ja que permet captar dades per exemple de l’estat de la vinya, però al mateix temps optimitzar els tractaments que s’hi han d’aplicar.

Tot i que sovint es pot pensar que les feines del camp són poc tecnològiques, Montcada recordar que es tracta d’un sector molt innovador des de ja fa força anys.

Un de les experiències que es presentaven dijous era un robot equipat amb sensors que està desenvolupant el centre tecnològic Eurecat. El seu promotor de tecnologies robòtiques, Jesús Pablo González, apuntava que actualment hi ha molts factors que interfereixen en el rendiment i gestió de les vinyes, i que la intel·ligència artificial ajuda tenir-en un millor controls

Ells estan treballant tant en un robot que es pot moure de manera autònoma per la vinya amb un seguit de sensors per recollir-ne dades, com per aplicar aquesta automatització i control autònom a altres robots que treballen directament a la vinya.

En la mateixa matinal es van presentar també algunes propostes de l’empresa penedesenca de maquinària per a tractaments fitosanitaris Saher. El seu gerent, Xavier Sabaté, explicava que d’una banda feien una demostració d’una màquina per aplicar productes més convencional amb innovacions que permetien a través d’aplicacions informàtiques per exemple controlar el consum de fitosanitàries. Però també presentaven un prototip que el que ajudava era a reduir la pèrdua de producte quan es fa l’aplicació a la vinya. Concretament apuntava que el sistema permetia recuperar un 30% del producte sobrant.

Des dels cellers se segueix amb interès aquestes innovacions tecnològiques, que com explica el director d’operacions de Juvé & Camps, Joan Jodar, els han de permetre donar més valor afegit als seus productes.

Les tres sessions combinaven demostracions pràctiques de les diferents aplicacions tecnològiques que es presentaven, com sessions més teòriques amb explicacions i intercanvi d’opinions sobre els projectes presentats. Algunes d’aquestes propostes tenen possibilitats d’aplicacions més immediates, i d’altres, com alguns dels robots que es van poder veure dijous, tardaran segurament encara algun temps a ser una realitat al mercat.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: