Divendres, 8 de desembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els filòlegs alerten de la delicada situació de la llengua catalana

A les portes que s’exhaureixi el termini per aplicar el 25% de castellà a l’escola, els filòlegs alerten de la delicada situació de la llengua catalana.

Aquest divendres s’acaba el termini que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va donar a la Generalitat per començar a aplicar la sentència del 25% de castellà a les aules, el debat social sobre l’estat de salut de la llengua catalana continua més viu que mai. Aquest interès es posa de manifest, per exemple, en el fet que Vilafranca ha acollit diversos actes amb el català com a protagonista.

Durant aquests darrers dies, diversos filòlegs de reconegut prestigi han passat per la capital de l’Alt Penedès per debatre sobre l’estat de salut de la llengua catalana. Un d’ells ha estat el Doctor en Filologia i cap de la Unitat de Recerca en Enginyeria Lingüística de l’Institut Universitari de Lingüística Aplicada Lluís de Yzaguirre. Aquest dimecres al vespre alertava, a l’auditori del Vinseum, que el català està en una situació d’emergència. De fet, de Yzaguirre creu que estem pitjor que anys enrere.

A l’acte d’aquest dimecres, que portava per títol ‘El Català a la UCI’, també hi va intervenir el professor de Llengua Catalana a Secundària Gerard Furés. Més enllà de la sentència del TSJC, Furés es mostrava alarmat davant l’incompliment de la immersió lingüística en els darrers anys a Catalunya. Va aprofitar per exposar que el darrer estudi de la Conselleria d’Educació exposa que ‘només un 46% del professorat manté el català amb els alumnes’ i que ‘l´ús prioritari de la llengua catalana entre els alumnes havia passat del 67% al 2006 al 21% l’any 2021’. Es queixava, per tant, que en els últims anys no s’ha aplicat el sistema d’immersió lingüística com tocaria. Lamenta la manca de formació del professorat, critica als equips directius i també en responsabilitza a l’administració.

En aquest sentit, el diputat al Congrés per En Comú-Podem Joan Mena assegurava, a la presentació del seu últim llibre a Vilafranca, que la pervivència de la llengua no només passa per l’escola, sinó també calen unes polítiques culturals que assegurin l’ús de la llengua.

El filòleg Enric Gomà també ha estat a Vilafranca presentant el llibre ‘Prou catastrofismes lingüístics’ amb el que pretén combatre el pessimisme sobre el futur del català. Gomà afirma que no hi ha un perill d’extinció imminent. El que cal és treballar per preservar el bon estat de salut de la llengua.

Pel que fa a la poca presència del català a les plataformes, Gumà està convençut que es pot recuperar terreny.

El més important per garantir el futur del català és, segons bona part dels experts, no canviar de llengua i seguir parlant el català en qualsevol context.

La consolidació del català a l’escola i la presència d’aquesta llengua a l’audiovisual i a l’entorn digital també són claus per mantenir el seu bon estat de salut.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: