Divendres, 26 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els ajuntaments reclamen més suport de la Generalitat per atendre les persones refugiades

El conflicte d’Ucraïna està desencadenant un allau de persones refugiades que marxen del seu país, que està sent bombardejat per l’exèrcit rus.

Majoritàriament són dones i infants que busquen un lloc segur on allotjar-se mentre continuí la guerra. A Vilafranca i al conjunt de la comarca, han anat arribant aquests darrers dies. Ahir dijous, per exemple, van aterrar a l’aeroport del Prat 5 dones i cinc criatures d’entre 3 i 12 anys. En aquest cas, gràcies a una iniciativa privada de l’empresa Freixenet que ha assumit les despeses perquè poguessin arribar a casa nostra. Des de l’aeroport els van enviar a Pontons, on hi estaran allotjats a partir d’ara.

Una de les dones refugiades és l’Anastasia. Ens explica que ha estat molt dur marxar del seu país i deixar familiars i casa seva enrere.

Aquests primers dies 4 dies es troben a la Masia Rural Cal Petronilla, a pocs minuts del nucli urbà de Pontons. Un particular els ha ofert una casa al poble i hi aniran a viure de manera imminent.

El paper de la Creu Roja és capdal en l’acollida de les persones refugiades a casa nostra. De manera coordinada amb el govern català, són els que vetllen perquè tinguin les necessitats bàsiques cobertes només arribar. El coordinador de la Creu Roja Enric Morist va exposar, en declaracions al programa ‘L’entrevista’ de Penedès TV, que el paper dels Ajuntaments serà la clau de l’èxit.

Tot i així, els responsables municipals més suport de la Generalitat per atendre les persones refugiades que arriben a la comarca. L’alcalde del municipi, Josep Tutusaus, es queixa que la Generalitat té als Ajuntaments abandonats, tal com els van abandonar durant la pandèmia.

Vilafranca també està rebent a persones procedents d’Ucraïna. Per atendre-les s’ha creat una Comissió Interdepartamental. La regidora de Solidaritat i Cooperació, Montse Arroyo, també es queixa de la poca implicació de la Generalitat.

Les persones que arriben al nostre país, tenen 90 dies de lliure circulació. Arroyo lamenta que la Generalitat no els ha informat ni de quan comencen a comptar aquests dies.

Des de Creu Roja, el seu coordinador també posava en valor la tasca d’acollida i suport que fa la comunitat ucraïnesa que ja hi ha als municipis.

Des de la Creu Roja insisteixen que cal ajudar a aquestes famílies que acullen. No només econòmicament, sinó amb un acompanyament emocional i suport jurídic.

Les administracions locals remarquen, a més que només arribar és vital que s’empadronin al municipi d’acollida per a poder accedir als serveis socials i a les ajudes necessàries.

També insisteixen que, en el cas dels menors, és fonamental contactar amb l’administració perquè aquests, a més, es puguin escolaritzar i atendre de manera específica.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: