Dilluns, 2 d'octubre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El Pla local d’habitatge de Vilafranca preveu 196 nous habitatges socials en els propers 6 anys

Un dels acords més destacats del ple ordinari celebrat aquest dimarts a l’Ajuntament de Vilafranca ha estat l’aprovació definitiva del Pla local d’habitatge.

La regidora Lourdes Sánchez reconeixia que el procés d’elaboració s’ha dilatat però remarcava la participació ciutadana de la metodologia. És una planificació per el període 2022-2027 que permet concertar polítiques d’habitatge amb la Generalitat. Un procés de participació amb 4 taules amb professionals de l’àmbit, entitats i associacions, polítics municipals i tècnics i una enquesta on-line, document compartit amb la Comissió municipal d’habitatge. El 100% de les propostes plantejades en més d’una taula s’han incorporat i el resultat són 43 objectius que han de confluir en la creació de 196 nous habitatges socials.
En aquest període s’ha previst una inversió de 4’4M€ per part de l’ajuntament i més de 2M€ d’altres administracions. El govern planteja també vendre els habitatges de la Casa Feliu i destinar els guanys de la venda a polítiques socials d’habitatge.
El regidor de C’s, Eladio Garcia, apuntava el seu vot favorable assenyalant que obre la via de concertació amb la Generalitat.
En canvi la regidora de VeC, Montse Romagosa, s’abstenia per considerar-la una proposta insuficient, i recordant que havien presentat 40 al·legacions que en la seva majoria han estat rebutjades.
També la CUP es va abstenir. La regidora Maria Ramon mostrava satisfacció perquè finalment s’hagi presentat el pla. Poc ambiciós però positiu, va dir. Però el fet de vendre la Casa Feliu els ha fet variar el sentit del seu vot.
Per part d’ERC, Pere Sàbat explicava que ja era hora de que Vilafranca tingui pla d’habitatge. També apuntava el debat intern del seu grup per decidir el vot. Un pla necessari per la concertació de polítiques amb la Generalitat, però que consideren poc ambiciós. Finalment anunciava un vot a favor per responsabilitat.
Per cloure el debat l’alcalde, Pere Regull, anunciava que no es descarta ampliar la dotació del pla en un futur. Regull explicava una reunió de l’associació de municipis ARC Metropolità amb la Delegació del Govern per reclamar, entre d’altres, suport en polítiques d’habitatge.
Finalment el Pla va ser aprovat amb els vots a favor de JxV, ERC, PSC i C’s i l’abstenció de la CUP i VeC.
El Ple havia començat amb unes paraules de l’alcalde en nom de tot el consistori de condemna i rebuig a la violència homòfoba, davant una notícia d’un fet ocorregut a Vilafranca aquest mateix dimarts. Tot seguit es va donar compte del resum anual dels resultats del control intern de l’exercici de 2020, emès per part de la Intervenció. Els grups de l’oposició i el mateix govern assenyalaven la necessitat de millorar temes de fiscalització i transparència, i en aquest sentit es va explicar que s’ha ampliat la plantilla per poder-hi fer front. També es va donar compte de la liquidació del pressupost municipal de 2021, El regidor d’Hisenda explicava que va ser un any de recuperació d’una certa activitat. L’exercici es tanca amb un romanent de tresoreria de 1’4M€ i una reducció de l’endeutament, situat en el 28%, quan la llei marca que es pot arribar fins el 75%. En aquest aspecte el cap de l’oposició, Pere Sabat, va apuntar que en la seva opinió ara no és moment de pagar deute als bancs sinó d’invertir més.
Un altre punt de discrepància entre govern i part de l’oposició va ser en l’acord d’expedient per la recuperació d’un edifici amb tres habitatges del carrer Progrés. L’edifici el va adquirir fa un any l’Ajuntament per tal de rehabilitar-lo i destinar-lo a habitatge social. Hi ha però una família que ocupa un dels pisos. Des de l’oposició es va demanar garanties que s’oferirà una solució al problema d’habitatge de la família abans de ser desnonada. El regidor Ramon Zaballa va assenyalar que els serveis socials hi estan treballant i va assegurar que així serà. Malgrat tot la proposta es va aprovar amb els vots a favor de JxV, PSC i C’s ,els vots en contra d’ERC i CUP i l’abstenció de VeC. Aquest punt va comptar amb la presència amb pancartes reivindicatives de representants del Sindicat de Llogateres.
En l’apartat de mocions C’s en va presentar una per donar suport i la realització d’activitats en el marc de l’any europeu de la Joventut 2022. Moció que va ser aprovada per tots els grups excepte l’abstenció de la CUP.
ERC presentava una moció per reclamar el foment de millores en l’àmbit del transport i afavorir la vertebració de la xarxa de transport públic de la Vegueria Penedès. La moció es va aprovar per unanimitat. Els republicans també presentaven una moció en defensa del cànon de residus a Catalunya que es va aprovar amb el suport de tots els grups, excepte l’abstenció de VeC. Per la seva banda la CUP va presentar una moció de suport a la comunitat educativa i a les seves reivindicacions. La moció es va aprovar amb el suport de tots els grups menys el vot en contra de C’s. Per la seva banda VeC va presentar una moció per reclamar a la Generalitat que garanteixi la gratuïtat de l’Escola Bressol de 2 anys. Moció que va ser aprovada per unanimitat.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: