Divendres, 8 de desembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El desig i la passió centren la cinquena edició del VilaPensa

Trenta actes i quaranta participants reflexionaran sobre el desig i la passió a la cinquena edició del Festival VilaPensa.

Un any més, Vilafranca es converteix en el focus de la reflexió i pensament. La 5a edició del festival VilaPensa se celebrarà entre el 4 i el 10 d’abril al VINSEUM. Enguany, el tema principal de debat serà el desig i la passió, lligats a la condició humana, des de perspectives noves i amb estratègies diferents.

Jordi Sàbat és el director del Festival VilaPensa.

L’edició d’enguany, que comptarà amb 30 actes i 40 participants, es vertebrarà a partir de dues grans preguntes: les passions han d’estar sotmeses a la raó o, al contrari, la raó ha de servir les passions?

La presentació, que es va fer aquest dimarts a l’auditori del Vinseum, va estar encapçalada pel president del Vinseum, Joan Tarrada, l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, i el degà de filosofia de la Universitat de Barcelona, Josep Montserrat. Tots tres van remarcar l’èxit del VilaPensa i van posar sobre la taula la necessitat de reflexionar, en uns dies tan convulsos com els actuals per la guerra d’Ucraïna.

El VilaPensa d’enguany comptarà amb la presència de ponents d’alt prestigi en el món de la filosofia contemporània. El 5 d’abril serà el torn del
filòsof i sociòleg francès, molt conegut per analitzar el postmodernisme, Gilles Lipovetsky. El filòsof aproparà els assistents les diverses dimensions de la seducció, en una societat on “l’imperatiu de complaure s’ha generalitzat i ha reestructurat la vida quotidiana, l’economia, la política i l’educació”, explica el director del VilaPensa.

Altres actes destacats són el de dilluns 4 d’abril, a càrrec de la doctora en filosofia i professora d’ètica de la UB, Begoña Román, en el qual es reflexionarà sobre la utilitat de les passions en una vida finita com és la nostra i la conferència del diumenge 10 d’abril, ‘Passió i subversió política’, amb el corresponsal d’Orient Mitjà per a La Vanguardia Tomàs Alcoverro.

Com a acte especial, enguany destaca la trobada de lectors amb l’escriptora Najat el Hachmi per parlar de ‘Desig i literatura’. Serà el 31 de març, a les 19h, al Fòrum Berger-Balaguer.

Sàbat explica que un dels secrets del festival és que fuig de la filosofia teòrica i convida a la reflexió a tots els públics.

Després de la presentació, es va inaugurar el festival amb el diàleg entre l’activista i científica trans Judith Juanhuix i el filòsof Juan Evaristo Valls, ‘Un nou contracte sexual’, sobre les noves relacions que, des de la gran sacsejada social del moviment feminista, tenen els homes i les dones.
Juanhuix explicava que és vital que el debat es traslladi també fora del moviment LGTBIQ+.

El Vilapensa també s’estén per tot el territori amb el programa VilaPensa als Municipis i arriba a altres branques de la societat, com són l’educació, amb el VilaPensa Educació, pensat per als professors, alumnes de secundària i batxillerat per reflexionar al voltant de la diversitat de cossos.

Tots els actes principals del VilaPensa seran retransmesos en directe per Penedès Televisió i en un canal de streaming especific al web rtvvilafranca.cat. L’auditori de VINSEUM en serà el plató i se’n permetrà l’aforament limitat del públic. Serà imprescindible fer la reserva al web d’entrades.vinseum.cat.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: