Dimarts, 3 d'octubre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Comencen les cinc jornades de vaga a escoles i instituts amb un ampli seguiment

Aquest dimarts al matí ha arrencat la primera de les cinc jornades de vaga que han convocat els sindicats de l’ensenyament de forma unitària.

Tot i que el detonant de la convocatòria va ser l’anunci, totalment inesperat i no consensuat, d’avançar l’inici del curs al 5 de setembre, la vaga s’ha convocat per molts altres motius: els professionals del sector reclamen la reversió de les retallades, la reducció de ràtios, la conservació de les hores d’especialitats, la retirada del nou currículum, l’estabilitat de la plantilla i recursos per a fer efectiva la inclusió de tot l’alumnat, entre d’altres.

A primera hora, a les portes de l’Institut Eugeni d’Ors, un piquet feia paleses les reivindicacions tot demanant la dimissió del conseller Josep González Cambray.

Josep Bricullé és un dels professors del centre i posa l’accent en les retallades dels darrers anys, que encara ara els impliquen més hores lectives; també en la inestabilitat de les plantilles, que complica molt l’organització i consolidació dels projectes educatius; i la falta de recursos, que no permet garantir una atenció de qualitat per a un alumnat divers.

La vaga ha estat àmpliament seguida, sobretot als instituts. A l’institut Alt Penedès, a primera hora, faltava més d’un 50% de la plantilla. Pocs alumnes han assistit a les aules. A batxillerat pràcticament no hi havia assistència i a secundària eren pocs. Ara caldrà veure quin és el seguiment durant els propers dies.

El director del centre explica que hi ha serveis mínims però que no es pot garantir l’activitat acadèmica normal.

Sobre els serveis mínims decretats per l’administració, els sindicats consideren que «són abusius i no estan justificats». Per a l’ensenyament infantil, primària i secundària, s’ha fixat un docent per cada 3 aules. Per a l’educació especial i les llars d’infants, el 50% de les plantilles.
L’escola concertada també està cridada a fer vaga els dies 15 i 16 de març. Tot i així el seguiment ha estat molt baix. En el cas de l’escola Montagut, un 6% dels docents s’han adherit a la vaga.

Els professionals de l’ensenyament que s’han adherit a la vaga s’han concentrat a Vilafranca i han fet un recorregut per l’avinguda de Tarragona fins a la plaça Penedès per fer sonar la seva veu.

Després han anat fins a l’estació de Renfe per sumar-se a la manifestació unitària convocada a Barcelona, que està sent multitudinària.

Les jornades de vaga continuen dimecres i dijous i també el 29 i el 30 de març. A més, s’hi ha d’afegir l’aturada convocada el 23 març per la sentència que obliga a fer el 25% de classes en castellà.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: