Dijous, 8 de juny de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Acaben les obres de restauració de la teulada de Santa Maria

Les obres de restauració de la teulada de la basílica de Santa Maria finalitzen aquest mes després de nou mesos de treballs.

Aquesta ha estat la més llarga de les intervencions realitzades fins ara a Santa Maria des que va començar el projecte de restauració el 2010. L’obra ha afectat tota la coberta principal, inaugurada el 1760 després de l’enfonsament de la teulada original, i les teulades laterals de la façana nord. El rector de Santa Maria, Xavier Aymerich, posa el focus en els principals aspectes que s’han resolt en aquesta fase dels treballs i en el fet que hi haurà més espais visitables.

A l’interior s’han mantingut les encavallades de fusta i el mateix s’ha fet amb les bigues que s’han pogut conservar, ja que moltes presentaven molt mal estat i han estat substituïdes per peces noves. També s’ha instal·lat un sistema d’aïllament al damunt del qual s’han col·locat les teules, respectant totes les que s’han pogut reutilitzar. Fora, les peces ceràmiques verdes dels careners s’han tornat a instal·lar amb el mateix criteri i fent reproduccions de les malmeses. El mur que suporta la teulada ha estat netejat i les finestres han recuperat les seves dimensions originals. A la teulada lateral s’ha retirat la coberta de teules i s’hi ha posat una pendent de plaques de pedra que segueixen la inclinació de les restes que van aparèixer de la teulada gòtica original, com es va fer amb les teulades de la façana sud.

A la cornisa de la teulada principal s’hi ha instal·lat una canal de metall que recull les aigües i en permet una millor expulsió, respectant els dos sistemes anteriors que existien, el de les gàrgoles i el de la teulada del segle XIX amb peces ceràmiques. En aquest sentit, dues de les gàrgoles de la façana nord han recuperat la seva funció d’expulsió de les aigües de la pluja que recull la teulada principal.

Per altra banda, en aquests moments s’està treballant en la restauració dels vitralls més malmesos, els quals es tornaran a instal·lar arranjats el mes de juny, moment en què es col·locarà també l’últim vitrall pendent, amb la qual cosa quedarà complet el conjunt de 28 vitralls de la basílica. A partir d’ara la Comissió Santa Maria 2020 continua treballant per aconseguir fons i planificar la següent etapa, la façana nord.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: