Diumenge, 1 d'octubre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Una vinya d’Avinyonet, la primera a l’estat que es planta amb ceps de 80cm per fer-ne producció

Aquesta setmana s’ha estat plantant en una vinya d’Avinyonet un nou tipus de ceps, de 80cm d’alçada, que es considera pot aportar avantatges davant dels que s’utilitzen actualment que són d’uns 30cm.

Aquest cap de setmana s’han iniciat les tasques de plantació a la finca de Cal Bou, de Sant Sebastià dels Gorgs, de 40.000 ceps que es caracteritzen per la seva llargada. Són de 80 cm de llarg, mentre que els ceps habituals a les plantacions de casa nostra són d’entre 30 i 40.

Uns ceps que el propietari de la finca, Albert Valldosera, ha adquirit a l’empresa Casa Jaume Sabaté-Centre Vinícola del Penedès, que els ha estat densevolupat aquests darrers anys.

Com expliquen Enric i Pol Regull, tècnics de l’emrpesa, fa alguns anys van veure a Alemanya aquest tipus de cep i van pensar que podria ser interessant implantar-los al Penedès i altres zones vinícoles de l’estat. Consideren que pot aportar diferents avantatges, com per exemple una fàcil formació i pocs rebrots.

A Alemanya per exemple el 40% de la vinya està plantada amb aquests ceps, i Pol Regull explica que ara ells ja són capaços d’oferir grans produccions per poder fer plantacions extenses com aquesta d’Avinyonet.

Albert Valldosera per la seva banda apunta que ja fa temps que estan treballant en aquesta direcció, i que ja tenien una plantació experimental que els ha donat bons resultats i per això ara han decidit fer-ne una gran plantació. En aquest cas és la primera a nivell productiu que es fa a l’estat espanyol, a la que s’hi sumaran també projectes que s’estan fent conjuntament a Ribera de Duero i Portugal.

En aquest cas es tracta d’una finca de més de 12 hectàrees, amb uns 40.000 ceps que es preveu que pugui produir raïm tant per a vins escumosos com per a vins amb D.O Penedès.

El raïm que s’empeltarà és de la varietat xarel·lo, i la intenció és que la plantació segueixi el ritme habitual, per tant que pugui ser productiva en uns tres anys.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: