Dimarts, 23 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Ucraïnesos i russos residents al Penedès viuen amb preocupació l’escalada bèl·lica a la zona

La majoria pensaven que la situació trobaria una sortida diplomàtica, que evités un conflicte bèl·lic que no aportarà res de positiu per cap de les parts implicades.

Aquest matí ens hem llevat amb la notícia dels primers atacs de Rússia contra territori d’Ucraïna. Després de força temps de tensió a la zona, avui els residents ucraïnesos i també els russos al Penedès es mostren preocupats.

Tània Demydyuk és la propietària del bar Guti’s a Vilafranca, i te bona part de la seva família a Ucraïna, en una zona propera a la frontera polonesa. Cada dia parla amb els seus pares i germans, que miraven avui de tranquil·litzar-la, però ella ens explicava que està preocupada i trista per una situació que pensaven no arribaria fins a l’atac de Rússia al seu país.

Ella, com molta altre gent, pensava que la situació es resoldria a través de la via diplomàtica i amb l’annexió de la zona de Donetsk i Lugansk. Considera que ara estant sols davant l’agressió russa.

De la seva banda, la Maixa Kharshiladze és una veïna de Vilafranca d’origen rus i explica que es tracta d’un conflicte de Putin amb les ex-repúbliques soviètiques que es va iniciar l’any 2008 amb l’entrada a Geòrgia.

Després va venir, el 2014 l’annexió de Crimea, amb l’excusa promoguda des del govern de rus d’atacs a la població pro-russa d’aquests territoris.

En un primer moment, pensava que tot quedaria en una lluita de poder entre occident i Rússia, però sense arribar a un conflicte bèl·lic.

Ja fa temps, explica, que el discurs que fa Putin i les seves accions posteriors no feien esperar res de bo. És de l’opinió que un conflicte com aquest no aportarà res de positiu a Rússia, i té l’esperança que la població més jove que no va viure l’època de la Unió Soviètica, puguin esdevenir una oposició real a Putin

Occident ha començat a anunciar sancions econòmiques als grans bancs russos i els efectes sobre les elits de l’actual establishment polític també poden provocar, considera, que hi hagi un canvi de política.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: