Dimecres, 31 de maig de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Projectes pioners en l’aplicació de tecnologia a la vinya a l’Alt Penedès

Cada cop hi ha més iniciatives que apliquen la tecnologia a l’agricultura per preveure malalties o rendiment.

A l’Alt Penedès s’ha posat en marxa la primera gran xarxa d’estacions meteorològiques de vinya a Catalunya, amb l’objectiu que viticultors i ADV tinguin informació i eines per monitoritzar la vinya i prevenir i optimitzar tractaments.

El projecte ‘Treball, talent i tecnologia’ de la Diputació de Barcelona s’està desenvolupant a l’Alt Penedès de forma mancomunada entre els 27 ajuntaments de la comarca amb el Consell Comarcal com a ens gestor. L’objectiu és treballar totes les baules de la cadena de valor de l’alimentació i begudes per fomentar un model socioeconòmic sostenible, inclusiu, competitiu i igualitari mitjançant l’impuls de la tecnologia i l’acompanyament a la transició digital. És en aquest marc que s’ha presentat la xarxa d’estacions meteorològiques per monitoritzar la vinya i prevenir i optimitzar tractaments. La xarxa ja existia amb 15 estacions, però ara s’ha ampliat amb 39 punts que abasten tota la comarca convertint-se en una iniciativa pionera.

La xarxa s’ha instal·lat en indrets representatius de cada municipi, seleccionats pels tècnics de les Agrupacions de Defensa Vegetal. Les estacions recullen en temps real diverses dades com la temperatura, la pluviometria o la humitat. Central de Compres Vitivinícoles és l’empresa encarregada de desenvolupar el projecte.

Tota la informació que recullen les estacions es pot visualitzar a través d’una aplicació que els viticultors es poden descarregar en el seu telèfon mòbil. Cada viticultor podrà visualitzar fins a 20 estacions diferents.

La informació recollida estarà a disposició dels tècnics de les ADV de la comarca i, mitjançant un programa de modelització, permetrà preveure possibles malalties a la vinya i donar suport a l’hora de prendre decisions, davant de riscos que puguin desenvolupar-se durant el cicle vegetatiu de la planta. Els viticultors interessats en connectar-se a la xarxa d’estacions s’hauran de posar en contacte amb l’ajuntament del seu municipi. Gràcies a l’acord amb el Consell Comarcal de l’Alt Penedès, el cost per un any d’accés a la xarxa, serà de 35€ per cada usuari.

La xarxa d’estacions meteorològiques a la vinya és una mostra més de com la tecnologia pot ajudar als agricultors a treballar millor els seus conreus.

Joan Reyes és el cap de la secció d’Agricultura i Sanitat Vegetal del Departament d’Acció Climàtica.

Un altre projecte pioner que està en marxa en aquests moments és AgrarIA, format per un consorci de 24 empreses i centres d’investigació i liderat per GMV en el marc de l’Agenda Espanya Digital 2025 i l’Estratègia Nacional d’Intel·ligència Artificial. El celler penedesenc Família Torres és un dels agents que hi participa tot fent assajos a la vinya per estudiar l’aplicació de la IA en la predicció de la verema en base a imatges satèl·lit i informació agro-climàtica.
Mireia Torres és la directora d’Innovació i Coneixement de Família Torres. Torres destaca que la tecnologia és fonamental per ser més sostenibles.

Al llarg dels anys, Família Torres ha participat en nombrosos projectes d’investigació, tant a nivell nacional com europeu, per estudiar la influència del canvi climàtic a la vinya i l’aplicació de la digitalització per millorar la sostenibilitat.

En relació precisament a la innovació, els propers dies 9, 10 i 11 de març tindrà lloc la Wine Innovation Week (WIW). La setmana de la innovació en el sector vitivinícola de Catalunya estarà organitzada per INNOVI, amb la participació de nombroses empreses associades al clúster. Respectivament, els tres dies tractaran sobre Viticultura, Enologia i Marketing/Comercialització.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: