Dilluns, 25 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La falta de relleu generacional preocupa al sector vitivinícola

En aquests moments hi ha dues iniciatives sobre la taula que pretenen apoderar als pagesos, especialment aquells que comencen: el projecte de viver de cellers al carrer Comerç i la Central de Compres Vitivinícoles.

Al Penedès el paper de la pagesia és clau. No només perquè es tracta d’una activitat important per a l’economia del territori, sinó perquè el conreu de la vinya és bàsic pel manteniment del paisatge tal com el coneixem. Els baixos preus als que es paga el raïm i l’augment dels costos de producció fan perillar el relleu generacional. La pagesia és un col·lectiu envellit i pocs joves veuen viable dedicar-s’hi i guanyar-s’hi la vida.

El Ferran Mulet, de Mulet Viticultors, es va fer càrrec de les terres familiars fa 4 anys. Va ser aleshores quan es va començar a plantejar elaborar el seu propi vi. En aquests moments, fan unes 4.000 ampolles. Mulet reconeix és complicat ser jove i viure de la terra.

Per solventar aquesta problemàtica, neixen solucions com la del viver de cellers que està previst que entri en funcionament a finals del 2023 en una nau històrica de 3.000 metres quadrats situada al número 29 del carrer del Comerç de Vilafranca. El viver de cellers permetrà que els viticultors puguin elaborar el seu vi sense haver d’invertir abans en instal·lacions i maquinària pròpies.
L’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, reivindica la importància del projecte.

L’Ajuntament ha signat aquest dimecres ha signat amb la DO Penedès un protocol d’intencions per impulsar el viver de cellers. En virtut d’aquest document signat, el Consell Regulador de la DO Penedès traslladarà la seva seu a la nau del carrer Comerç i gestionarà el viver de cellers que està previst implantar-hi com una de les línies d’actuació del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) “Penedès, territori vitivinícola: innovació sostenible i saludable”.

Huguet destacava que el viver de cellers ha de permetre que joves viticultors que tenen formació en el sector puguin començar a elaborar el seu propi vi amb el seu raïm i el puguin comercialitzar.

Els joves viticultors com el Ferran Mulet esperen aquest viver de cellers que veuen com un trampolí per poder-se guanyar la vida.

Mulet també celebra l’existència d’una iniciativa que ja fa un temps que està en marxa: la Central de Compres Vitivinícoles. Es tracta d’una empresa basada en l’economia col·laborativa que va néixer el 2016 i que actualment aplega al voltant de 400 viticultors i prop més d’un centenar de cellers. El que fan és negociar acords amb diferents proveïdors de productes i serveis i, després, ofereixen aquests acords als seus associats. D’aquesta manera, els que en formen part d’aquest col·lectiu aconsegueixen unes condicions específiques que seria molt complicat que obtinguessin si anessin a negociar sols.
El seu gerent, Joan Olivella, exposa que això facilita es puguin arrencar nous projectes amb les majors garanties.

Olivella també valora positivament el projecte de viver de cellers i defensa que són dues iniciatives del tot complementàries.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: