Dimarts, 23 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca
Es posa en marxa la primera gran xarxa d’estacions meteorològiques de vinya a Catalunya

Es posa en marxa la primera gran xarxa d’estacions meteorològiques de vinya a Catalunya

La xarxa ha passat de les 15 estacions existents prèviament a les 39 que hi ha ara gràcies a l’acord amb el Consell Comarcal i permet als pagesos accedir a informació meteorològica en temps real.

Central de Compres Vinícoles i el Consell Comarcal de l’Alt Penedès han arribat a un acord per ampliar la xarxa d’estacions meteorològiques i cobrir tots els municipis de la comarca, amb l’objectiu que viticultors i ADV’s tinguin informació i eines per monitoritzar la vinya i prevenir i optimitzar tractaments.

La xarxa es presentava el passat 10 de febrer en el marc de les jornades organitzades per el Consell Comarcal amb el lema ‘Treball, talent i tecnologia a l’Alt Penedès’ per parlar de projectes innovadors en el sector de la viticultura.

La presentació la feia el gerent de l’empresa Central de Compres Vitivinícoles SL (CCV), Joan Olivella, encarregada desenvolupar el projecte. La xarxa, que ja disposava d’unes 15 estacions, s’ha ampliat fins a 39 estacions gràcies a l’acord amb el CCAP. La xarxa d’estacions meteorològiques s’ha instal·lat en indrets representatius de cada municipi, seleccionats pels tècnics ADV que treballen en el territori. Cada municipi té com a mínim una estació i en els cas dels municipis amb més extensió, se n’ha instal·lat més d’una, amb l’objectiu de poder monitoritzar exactament la climatologia de tot l’Alt Penedès. Les estacions recullen en temps real diverses dades com la temperatura, la pluviometria, la humitat, la previsions meteorològiques, alertes de gelades… Tota aquesta informació es pot visualitzar a través d’una App que els viticultors es poden descarregar en el seu telèfon mòbil. Cada viticultor podrà visualitzar fins a 20 estacions diferents.

Tota la informació recollida estarà a disposició dels tècnics ADV de la comarca, que mitjançant un programa de modelització, permetrà preveure possibles malalties a la vinya i donar suport a l’hora de prendre decisions, davant de riscos que puguin desenvolupar-se durant el cicle vegetatiu de la planta.

Els viticultors interessats en connectar-se a la xarxa d’estacions CCV, s’hauran de posar en contacte amb l’ajuntament del seu municipi. Gràcies a l’acord amb el CCAP, el cost per un any d’accés a la xarxa, serà de 35€ per cada usuari.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: