Dimarts, 30 de maig de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El viver de cellers serà un “espai dinàmic que doni resposta a les necessitats del sector”

El viver de cellers ha d’entrar en funcionament a finals del 2023 en una nau històrica de 3.000 metres quadrats situada al número 29 del carrer del Comerç de Vilafranca.

El president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Xavier Lluch, i l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, han presentat aquest dimarts al migdia una de les accions més destacades del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) ‘Penedès sostenible i saludable’. Es tracta del viver de cellers, que es posarà en marxa a una nau històrica ubicada al número 29 del carrer del Comerç.

El viver de cellers permetrà que els viticultors puguin elaborar el seu vi sense haver d’invertir abans en instal·lacions i maquinària pròpies. Està previst que estigui operatiu a finals del 2023 i que doni cabuda a entre 10 i 15 elaboradors.

L’alcalde de Vilafranca destaca que es tracta d’un «macroprojecte estratègic» i parla del viver de cellers com a una eina potent per impulsar un sector cabdal en la idiosincràsia del Penedès.

La nau on s’ubicarà el viver de cellers compta amb 3.000 metres quadrats. A banda de poder-hi elaborar, embotellar i etiquetar vi, també acollirà la seu de la DO Penedès, espais de coworking i espais de formació. Serà un «espai dinàmic que s’adapti a les necessitats del sector», segons explica Regull.

El president del Consell Comarcal, de la seva banda, afirma que el viver de cellers facilitarà molt les coses a aquells viticultors que vulguin fer el pas i elaborar el seu propi vi. Lluch explica que hi ha un gran interès per part del sector i que el projecte pot convertir-se en el viver de referència a Catalunya.

El projecte està encapçalat pel Consell Comarcal de l’Alt Penedès, l’Ajuntament de Vilafranca, la DO Penedès i el centre tecnològic del vi VITEC. Però compta amb molts altres socis col·laboradors, com el clúster Innovi, la cooperativa Covides, els sindicats agraris Unió de Pagesos i JARC, la Wine Business School i l’escola d’Enoturisme, la Fundació Pro Penedès i el Consorci de Promoció Turística del Penedès o les empreses XTA i TAMIC.

El cost total del PECT són 2.434.000 euros, dels quals el 50% l’aporten els socis territorials i l’altre 50% es finança amb fons europeus. L’objectiu principal de ‘Penedès, territori vitivinícola: innovació sostenible i saludable’ és posicionar el Penedès com a territori d’alta competitivitat en innovació vitivinícola, consolidant el lideratge qualitatiu i comercial dels vins tranquils i escumosos que es produeixen al Penedès i assegurant el valor agregat i el benestar social tant per als productors de la comarca com per als consumidors locals i internacionals.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: