Dijous, 8 de juny de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

UP presenta recurs contra la decisió del Ministeri de reduir les noves autoritzacions de vinya

Per Unió de Pagesos, el nou sistema d’autoritzacions de noves plantacions de vinya suposa una pèrdua del potencial productiu i impedeix la millora de la competitivitat per al sector.

El Ministeri d’Agricultura ha establert noves plantacions de vinya el 2022, equivalent només al 0,1% de la plantada de vinya amb data de 31 de juliol de l’any passat. A tot l’Estat, seran més de 40.000 les hectàrees que s’hauran deixat d’estar a disposició per a noves plantacions, ja que el Ministeri, des del 2016, ha decidit no repartir fins l’1% anual de la superfície plantada, com permet la Unió Europea. Per al sindicat, el nou sistema d’autoritzacions de noves plantacions de vinya suposa una pèrdua del potencial productiu i impedeix la millora de la competitivitat per al sector, tant dels viticultors professionals com dels joves que s’hi incorporen. Ho explica el responsable nacional del sector de la vinya i el vi d’Unió de Pagesos, Josep Marrugat.

La superfície de noves plantacions que s’ha anat aprovant any rere any a l’Estat es basa en les recomanacions de la Interprofessional del Vi d’Espanya per evitar riscos d’oferta excessiva basats en informes i anàlisis sobre les perspectives de mercat, previsions de l’impacte de les noves superfícies que entrarien en producció i dels drets de plantació i autoritzacions concedides sense exercir.

El sindicat considera que el repartiment de noves plantacions entre les diferents comunitats és desequilibrat, i que la resolució que ha recorregut no té en compte l’entrada, en determinades DO, d’autoritzacions de replantació deslocalitzades d’altres àrees a les quals es van generar. És per això que presenten el recurs.

En aquest sentit, Unió de Pagesos també ha demanat, en el recurs, al Ministeri que faci públics aquests informes. Amb el recurs presentat, el sindicat també reivindica la necessitat que el sector tingui capacitat de prendre les seves decisions pel que fa a la política vitivinícola.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: