Diumenge, 4 de juny de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El nou protocol Covid marca la represa del curs escolar, després d’un desembre complicat

La represa del curs es fa pendents de com funcionarà el nou protocol per mirar de controlar la Covid, i amb la mirada posada en els efectes de la pandèmia a les aules ja des de finals de desembre.

Els alumnes han tornat a les aules aquest dilluns, i els centres han d’aplicar el nou protocol que ha acordat la comissió de Salut Pública. Així, s’eliminen les quarantenes si hi ha casos esporàdics a educació infantil i primària. Únicament s’indicarà quarantena quan hi hagi cinc casos o més o un 20% dels alumnes del grup que hagin donat positiu en un període de 7 dies. En aquest cas, els alumnes immunitzats n’estaran exempts i només faran quarantena els alumnes no immunitzats.

A l’educació secundària es mantenen els protocols tal i com estan establerts. L’alumnat immunitzat no haurà de fer quarantena. En canvi, l’alumnat no immunitzat sí que hauran de fer quarantena durant set dies.

Quan hi hagi un cas positiu al grup de convivència estable (GCE), s’oferirà i es recomanarà la possibilitat de realitzar un test d’antígens gratuït entre els dies 0 i 1 a una de les farmàcies adherides al programa. En el cas d’educació infantil, s’oferirà en un punt centralitzat o un centre d’atenció primària.

El sistema sanitari treballa conjuntament amb l’educatiu per informar els casos i brots i les actuacions necessàries.

Es farà un webinar per als referents escolars dimarts de la setmana vinent per informar de tots els canvis.

Es considera alumnat immunitzat aquells infants amb pauta completa de vacunació o que hagin estat covid positius en els darrers 3 mesos.

Els centres han anat coneixent aquestes mesures en els darrers dies a través dels mitjans de comunicació, i com explica Mònica Calaf, directora de l’Escola Estalella, no va ser fins diumenge a la tarda que van rebre la notificació oficial.

En relació al seguit de mesures que s’apliquen a partir d’ara, Calaf considera que caldrà esperar una mica a veure com funcionen, i si realment són millors per la contenció de la propagació del virus.

Ara han tornat a les aules després d’un final de primer trimestres que va ser força complicat per l’augment de positius i confinaments

També a secundària es va notar el mes de desembre un augment de casos, tant entre el professorat com entre els alumnes, com remarca el director de l’Institut Alt Penedès, Carles Rull.

La represa del curs també ha estat complicada, ja que en el seu cas aquest primer dia ja tenien 5 professors de baixa. Per tant la pandèmia es continua fent present tant entre els alumnes com entre el professorat.

En el dels ensenyaments superiors, aquests dies son principalment d’exàmens a les universitats. Els alumnes aprofiten que les aules d’estudi de Vilafranca estan obertes amb horari ampliat per tal de donar més opcions. Fredi Contreras considera que son un bon lloc per estudiar.

Les sales mantenen les mateixes normatives Covid que tots els espais públics, i com apunta una de les seves usuàries, l’Ona Solà, tenen bastanta ocupació. Reconeix que son una bona opció d’estudi, i que seria interessant que obrissin algun dia abans.

Aquest mes de gener la majoria d’Universitats fan exàmens, i la tornada a les classes de cara al febrer es preveu 100% presencial, com explica el professor de la Universitat de Barcelona Pep Colomé.

Aquests dos darrers anys s’han hagut d’anar adaptant a les diferents realitats, entre elles les classes telemàtiques. Una realitat que tots els docents esperen es pugui veure limitada aquest curs i s’arribi a final de curs amb normalitat.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: