Dilluns, 29 de maig de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els fabricants de paper no estan notant tant els efectes de la crisi com les empreses

Darrerament hem sentit a dir a moltes oficines que els folis els arriben tard o que les copisteries han de canviar contínuament de marques per poder proveir de paper als seus clients.

L’Alt Penedès és una comarca de vins i castells però també té una tradició força arrelada de la indústria paperera. Aquesta indústria, però, es concentra en pocs municipis com és el cas de Sant Pere de Riudebitlles. Aquí tenim un parell de fàbriques papereres, una d’elles és Filtros Anoia que s’encarrega de produir paper de filtre amb cel·lulosa 100% verge. Aquesta matèria prima la compren arreu del món i quan va esclatar la pandèmia, com la resta d’empreses i sectors, van estar uns mesos aturats. Però el coronavirus va fer que els preus baixessin molt i a Filtros Anoia no van desaprofitar l’oportunitat, ho explica el director comercial Carlos Rubio.

Rubio explica que es tracta del mercat de l’oferta i la demanda i quan moltes empreses no compraven, ells van ser visionaris i els va permetre crear estoc.

Una altra empresa paperera riudebitllenca és Pere Valls SA. Es tracta d’una fàbrica de paper reciclat que s’ha focalitzat en les bosses de papers per a comerços. Tal i com explica el conseller delegat de l’empresa, Jordi Valls, ho van passar molt malament durant els mesos de confinament més estricte al 2020 a causa del tancament de la majoria de comerços, per sort van subsistir gràcies als establiments d’alimentació que eren de primera necessitat.

En l’actualitat, tenen moltíssima demanda. De fet, Valls reconeix que gairebé no donen a l’abast.

Els que sí estan notant ara una mica de complicacions en l’arribada d’aquest producte són les empreses que treballen directament amb paper. És el cas de la copisteria vilafranquina Copiadores del Penedès. Una de les seves treballadores, la Mari Carme Mendez, explica que ja fa un temps que noten que algunes referències triguen a arribar i han d’anar canviant de fabricants per poder fer arribar el producte als seus clients.

A Copiadores del Penedès també s’han vist afectats per la pujada de preus del material així com del subministrament elèctric.

STAND UP: Els fabricants paperers, malgrat aquests alt-i-baixos, estan convençuts que el paper té el futur assegurat i és que cada cop hi ha més accions per substituir el plàstic per paper.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: