Divendres, 9 de juny de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Criadors i restauradors es preparen per una Fira del Gall que torna al seu format habitual

Enguany, però, no hi haurà les tradicionals sessions de tast de vins, tot i que sí que es podran adquirir ampolles de vins en un espai de botiga.

Queda just un mes per la Fira del Gall. Per això, els criadors de gall del Penedès i els restauradors es preparen pel que és una de les activitats que, juntament amb la Festa Major, atrau un major nombre de visitants. Enguany, però, no hi haurà les tradicionals sessions de tast de vins, tot i que sí que es podran adquirir ampolles de vins en un espai de botiga.

La Fira del Gall és un tradicional mercat d’aviram que se celebra a Vilafranca des de l’Edat Mitjana. En aquesta fira es pot comprar i degustar el reconegut Gall del Penedès, una varietat autòctona d’au de corral molt apreciada per la seva vistositat i la seva carn.

Després que l’any passat s’adaptés l’acte a les restriccions de la pandèmia i s’ubiquessin les parades a la plaça de Jaume I, aquesta activitat tornarà enguany al seu format habitual al parc de Sant Julià, els propers 18 i 19 de desembre. Per això, els criadors han apostat per comptar amb el mateix nombre d’exemplars d’abans de la pandèmia. Així ho explica l’Elisabet Colomer, de la Granja Guirigall.

Colomer recalca que el moment de la fira és molt especial, perquè és la part final de tot el procés de criança que dura mesos.

La gastronomia i els vins també són una part essencial de la Fira del Gall, una gran mostra de cuina d’aviram que presenta des de les receptes més tradicionals a les més noves, acompanyades pels vins de la Denominació d’Origen Penedès. Un dels restaurants que hi participa, any rere any, és ‘El Cigró d’Or’. El seu xef Oriol Llavina explica que aquest any, la incertesa en matèria sanitària ha fet que s’hagin reunit una mica més tard de l’habitual per planificar la fira. Ara que queda just un mes, ja hi estan treballant.

Ens confessa que, com cada any, oferirà els seus emblemàtics canelons cruixents. La resta de plats els varia a cada edició. Llavina reconeix que la fira és un moment especial per retrobar-se amb companys del gremi i gaudir de l’ofici que tant els agrada.

Una de les novetats d’enguany és que no hi haurà sessions de tast com a tal. Hi haurà un espai de la DO Penedès amb la presència dels cellers i també una botiga muntada per l’Anjuntament de Vilafranca. Ho explica l’enòleg Pere Escudé.

Escudé remarca que els vins del Penedès mariden d’una manera excel·lent amb un producte gastronòmic de qualitat com és el gall del Penedès.

Més enllà de la fira pròpiament dites, hi ha diversos actes festius formen la programació de la Fira del Gall, una festa que se celebra durant el cap de setmana previ al Nadal.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: