Dilluns, 27 de Març de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’escola municipal d’art Arsenal fa 50 anys fomentant la relació amb la societat

L’Arsenal celebrarà al llarg d’aquest curs el seu 50è aniversari amb tot un seguit d’activitats que pretenen rememorar, recordar i reunir part de la història del centre.

L’Arsenal és centre pilot del Departament d’Educació, treballa íntegrament per projectes i en relació amb les empreses, posa el focus de les seves formacions en la sostenibilitat i fomenta els intercanvis en el marc del programa Erasmus.

L’escola municipal d’art Arsenal ha volgut fer de la creativitat i el desig d’innovació les directrius de formació del seu alumnat des del seu naixement, l’any 1971. Aquest 2021 fa 50 anys d’història amb aquests mateixos valors com a pal de paller i el foment de la col·laboració amb la societat que l’envolta com a forma de treball quotidiana des dels seus inicis.

Durant la roda de premsa de presentació del 50è aniversari, que es feia aquest dimecres, la regidora d’Educació, Xell Montserrat, destacava el caràcter pioner de l’Arsenal, que atreu alumnat de fora del Penedès.

A la roda de premsa, l’alcalde de Vilafranca Pere Regull explicava que l’Ajuntament aposta per l’escola, la qual forma part de l’Institut Municipal de Formació des del 2014. També en moments difícils, després de la crisi del 2008, quan la Generalitat va reduir considerablement la seva aportació. De fet, l’Arsenal va perdre al 2012 dues de les seves especialitats: ceràmica i revestiment mural. Regull aprofitava l’ocasió per reclamar una aposta més clara del Departament d’Educació, que ara per ara només assumeix un 20% del pressupost del centre.

Una de les persones que es va formar a l’escola Arsenal és el Jordi Masó. La seva participació puntual en un curs de pintura al centre va despertar el seu interès pel món de l’art i el va portar a cursar el grau superior de joieria artística.

Per la seva part, el dissenyador gràfic i de packaging Dani Jané va arribar a l’escola després d’estudiar Belles Arts i dedicar-se uns anys a la pintura. Va entrar a l’Arsenal com un dels alumnes més veterans i va acabar sent-ne professor de tipografia i autoedició durant una temporada. Jané parla de la importància de la formació en el món de l’art.

La història de l’Arsenal va començar sota el nom d’Escola d’Art 71, amb uns primers cursos que es van impartir a Sant Sadurní, sota l’orientació i assessorament pedagògic de l’Escola Massana de Barcelona, dirigida aleshores per Lluís M. Güell. El 1978 va assolir el reconeixement oficial com a Escola d’Arts Aplicades i Oficis Artístics en les especialitats de Disseny Gràfic, Procediments Pictòrics, Esmalts, Joieria i Ceràmica. L’any 1982, les necessitats creixents d’espai i l’abast comarcal del projecte van aconsellar traslladar l’escola a Vilafranca on, a partir de 1985, va tenir la seva seu al carrer de la Parellada. Al 1999, amb el pas a la LOGSE, l’escola va esdevenir també un arsenal d’activitats artístiques obertes a la vila i va passar a ser de titularitat municipal. Al 2004, per fer front al seu creixement, es va traslladar al carrer de la Font, a l’edifici del Convent dels Trinitaris, on té l’actual seu.

L’Arsenal ofereix actualment cicles formatius de grau mitjà i superior d’arts plàstiques i disseny, joieria artística i comunicació gràfica i audiovisual. Compta amb uns 180 alumnes i una quinzena de professors.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: