Dissabte, 13 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El català és la llengua habitual del 39% dels ciutadans del Penedès, segons dades de l’IDESCAT

L’ús social del català va a la baixa ja fa anys, tot i que cada cop hi ha més gent que el sap llegir i escriure gràcies a la feina que es fa a les escoles.

Segons es desprèn de la darrera Enquesta d’Usos Lingüístics que ha dut a terme l’Institut d’Estadística de Catalunya, i que recull dades del 2018, el 38’9% de la població del Penedès tindria el català com a llengua habitual, baixant la xifra a gairebé el 35% en el cas del qui el tenen com a llengua inicial, i arribant a superar per poc el 40% els qui la tenen com a llengua d’identificació. Unes xifres que se situarien per sobre la mitjana catalana, però que tot i això deixen l’àmbit del Penedès en el penúltim lloc només per davant del Metropolità.

En les mateixes dades també queda recollit que gairebé el 54’5% de la població del Penedès té el castellà com a llengua inicial, una xifra que també estaria per sobre del mitjana catalana que és gairebé del 53%.

Segons el mateix Idescat, a l’hora de recollir les dades en relació a l’ús exclusió del català per àmbits d’ús, no n’hi ha cap territori que arribi al 50% de la població. Ni a nivell català ni a nivell de Penedès. El tant per cent més alt es registra a l’hora de parlar amb l’administració local, on el català l’usa de manera exclusiva el 41’5% de la població, o amb l’administració de la Generalitat que seria de gairebé el 41%. A la part més baixa hi tindríem un 10% que l’utilitza de manera exclusiva per escriure missatges de mòbil, un 12% que ho fa per parlar amb amistats i un 16% amb els veïns i els companys de feina.

En aquest context, dur a terme accions per tal de reforçar el coneixent i l’ús del català entre la ciutadania, sobre tot de les persones nouvingudes a Catalunya és important.

Per aquest motiu s’ha engegat aquest 2021 a Vilafranca amb la col·laboració de la regidoria d’Educació de l’Ajuntament, Inspecció i el Consorci per a la Normalització Lingüística un curs d’alfabetització i suport a les famílies.

Enric Ara, inspector de zona del Departament d’Ensenyament, reconeixia que l’ús del català en general sembla que va a la baixa, però apuntava que des dels centres educatius es fa un esforç important ja que és la llengua vehicular.

Donar suport a les famílies és un dels objectius d’aquest curs, amb la voluntat que incorporin el català al seu dia a dia.

La regidora Txell Montserrat destacava el fet que aquests 6 cursos que s’han engegat són fruit de la coordinació d’administracions i associacions.

Els cursos han tingut una bona acollida, ja que els 6 han cobert la totalitat de places disponibles i son un total de 120 persones. Es fan tres sessions setmanals amb un total de 45 hores al llarg d’aquest trimestres.

Teresa Casanellas, tècnica del Consorci per a la Normalització Lingüística, apuntava que es tracta de donar-los eines per desenvolupar-se en el dia a dia. El perfil de les persones que hi assisteixen és bàsicament de dones del nord d’Àfrica.

Els cursos es fan actualment a les 6 escoles públiques de Vilafranca en horari de 3 de la tarda a 2/4 de 5, ja que al ser de titularitat pública ha estat més senzill gestionar els recursos. Les famílies que hi assisteixen però, poden ser de qualsevol centre de la vila, i la intenció és poder-ho obrir en un futur a la resta de centes per tal que puguin acollir algun d’aquests cursos.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: