Dilluns, 2 d'octubre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Es preveu un descens de producció de raïm d’entre un 20 i 30% a la verema d’enguany

La baixa pluviometria provocarà una davallada de la producció de raïm d’entre un 20 i un 30%, depenent de la varietat, en la verema d’enguany.

De fet, en algunes zones del Penedès, com a la Rovira Roja, es poden percebre clarament les diferències entre els ceps d’una mateixa vinya. On la terra és més argilosa, la planta no ha tingut aigua suficient i presenta fulles seques i grans de raïm més petits.

Jaume Domènech és el cap sectorial de la vinya i el vi de la JARC.

Malgrat la falta d’aigua, la qualitat del raïm és molt bona, com explica el president de la patronal AECAVA Damià Deàs.

El problema estructural dels baixos preus continua molt present i molts viticultors pateixen per la supervivència de les seves explotacions. Des de la patronal afirmen que els baixos preus «no beneficien a ningú».

Des de la JARC expliquen que els preus ronden els 30 cèntims en raïm convencional i 44-45 en raïm ecològic. Un preu que es pagava fa 20 anys.

Domènech també destaca que al Penedès està molt estesa la parceria, quan els viticultors cullen a terres que no són seves. En aquest cas, el viticultor ha de donar un 25% del que guanya al propietari.
Per equilibrar el mercat i que no hi hagi tants excedents, s’estan posant sobre la taula mesures com l’elaboració de Most Concentrat Rectificat. Però des de la JARC creuen que una altra mesura que podria donar bons resultats seria allargar els períodes de replantació de la vinya fins als 8 o 10 anys. Ara el màxim està en 5.

Segons Domènech, a la darrera cimera del Cava, celebrada fa unes setmanes a Vilafranca, la consellera i la directora general de l’INCAVI es van manifestar favorables a aquesta mesura.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: