Dimarts, 16 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La DO Penedès preveu una verema amb bon nivell sanitari i els pagesos esperen més pluges

Tot i la pluja que va caure el cap de setmana, pluges aquests primers dies d’agost serien benvingudes per ajudar a recuperar les plantes després d’un hivern i primavera molt secs.

Aquest està sent un any bastant sec, i això s’està deixant notar també en un cultiu com el de la vinya. Entrats ja al mes d’agost les previsions per la verema d’aquest 2021 són millor que les de l’any passat, sobre tot ja que no es pateix per l’aparició del míldiu. Recordem que el 2020 aquest fons va provocar una davallada important de quilos de raïm, i aquest any sembla que el patiment va en sentit contrari, ja que hi ha manca de pluges.

El director de la D.O Penedès, Francesc Olivella, comenta que tenir una mica més d’aigua seria interessant en aquestes dies previs a l’inici de la verema.

Tot i l’aigua que va caure la nit i matinada de dissabte a diumenge, caldria una mica més de pluja. Olivella considera però que per les varietat primerenques pot ser ja una mica tard.

L’altra punt preocupant de la verema d’aquest any serà novament la gestió dels excedents. En aquest sentit des de la D.O reconeixen que és una qüestió que s’arrossega de fa anys, però que s’hi va treballant per tal de mirar de reduir-los.

Per la seva banda, la pagesia també ha estat esperant aquesta pluja, que tot i ser escassa va ser benvinguda per tal de lluitar contra l’estrès hídric que pateixen les plantes. Josep Marrugat, pagès.

Sobre la verema d’aquest 2021, Marrugat apunta que a nivell sanitari no es preveu que generi problemes, i que el problema principal per la pagesia continua sent el dels excedents i els baixos preus que es justifiquen davant d’aquesta situació. Explica que des del sindicat Unió de Pagesos es va demanar també aquest any aplicar la verema en verd, però que finalment es va desestimar per les autoritats.

Un altre dels reptes per a la D.O Penedès a mig termini és continuar diversificant la producció de vins i aconseguir que entre els consumidors s’ampliï la visió més enllà dels vins blancs. En aquest sentit Olivella remarca que cada cop es fan més vins negres i de més qualitat.

La previsió és que al voltant de mitjans de mes ja es comenci la verema amb les varietats més primerenques.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: