Dimecres, 27 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Incavi estudia la relació entre clima i evolució del raïm en una quinzena de vinyes del Penedès

Des de 2014 es fa aquest control per avaluar la relació entre la climatologia i l’evolució de la vinya, que serveix a l’Incavi per tal de fer arribar dades a entitats i organitzacions vinícoles.

Els tècnics del Incavi ja fa mesos que estan fent el seguiment en 18 vinyes del Penedès relacionades amb 9 estacions meteorològiques, de quina és la relació entre el clima i l’evolució del raïm. Carme Domingo, responsable d’assessorament i desenvolupament del Incavi explica que des de l’octubre la pluviometria ha estat molt escassa, i que això afectarà la quantitat final de la verema d’aquest 2021.

Al mateix temps les temperatures han estat suaus, i per tant s’espera que el raïm maduri de manera correcte.

A aquestes alçades d’any, seria interessant una mica més d’aigua, però sempre que no vagi acompanyada de pedra.

Sigui com sigui el que sí s’ha anat detectant és que poc a poc es va avançant la data d’inici de la collita. Entre altres coses per aquest canvi climàtic que comporta menys pluges i que afecta algunes de les varietats primerenques que es cullen al Penedès.

A Gramona per exemple ja van començar la setmana passada a collir algunes d’aquestes varietats en vinyes properes a Sant Sadurní. Jaume Gramona, president de Gramona, apuntava aquesta escassedat de pluja com a un dels motius, i considerava que la verema d’enguany seria una mica més curta en quan a quilos que altres anys.

A nivell sanitari la previsió és que serà millor que l’any passat, en que el míldiu va marcar la verema. Enguany s’ha detectat una mica d’ovidi en alguna varietat; però Gramona parla d’altres plagues que afecten els cultius, com el senglar.

A un nivell menor parla també dels ocells contra els que utilitzen falcons per reduir la seva presència, i darrerament també dels conills que tenen més presència en vinyes més joves.

Sobre la pluja, considera que la de finals de juliol no serveix per a les varietats que ja s’estan collint, i que caldria una mica més d’aigua per la resta.

Les previsions en general són que la d’aquest 2021 serà una bona collita, sobre tot en comparació amb la de l’any passat; però que pot quedar una mica cura en quan a quilos de raïm.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: