Dimecres, 22 de Març de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Troben restes de cocodril i rinoceront de fa 16 milions d’anys

Aquest estiu hi ha una nova campanya d’excavacions del jaciment dels Casots a Subirats.

Aquest diumenge passat, amb la voluntat de difondre el patrimoni, l’Ajuntament de Subirats va organitzar una jornada de portes obertes al jaciment, en la qual hi van participat 150 persones. El jaciment dels Casots data de fa uns 16 milions d’anys i és un dels principals jaciments d’aquesta edat que hi ha a tota Europa. Situat a tocar del Castell de Subirats, va ser excavat durant cinc anys a principis de la dècada de 1990. El 2019 es va iniciar una altra tanda d’excavacions. Tot i que només s’ha excavat una part molt petita del jaciment, a data d’avui s’han descrit més de 40 espècies d’animals diferents, incloent diverses espècies noves.
Aquesta setmana s’han fet noves descobertes destacables.

El jaciment dels Casots va ser el primer declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, l’any 1995. Des de l’ajuntament s’estan coordinant els suports econòmics per continuar amb les excavacions i també es promou la jornada de portes obertes.

L’equip encarregat dels treballs confia a poder extreure les restes localitzades durant aquesta campanya i espera també que properament es puguin organitzar visites guiades al jaciment.

L’esquelet de cocodril i els ossos de rinoceront es traslladaran al laboratori, on s’estudiaran amb més profunditat. El que es veu més complicat és poder extreure els ossos d’elefant que també s’han localitzat, ja que es troben a més profunditat i, molt probablement, caldrà deixar-los per a l’any que ve.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: