Divendres, 19 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El centenari de les excavacions referma Olèrdola entre els conjunts monumentals més destacats

Dissabte 10 de juliol es va fer l’acte de commemoració del centenari de l’inici de les excavacions a la zona a càrrec de l’Institut d’Estudis Catalans.

El conjunt Monumental d’Olèrdola és un dels més importants del país. Així s’ha posat de relleu aquest dissabte al vespre en l’acte central de commemoració del centenari de l’inici de les excavacions de l’Institut d’Estudis Catalans a Olèrdola.
Josep Manuel Rueda, Director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, indicava que celebracions com aquest centenari expressaven que el Museu d’Arqueologia de Catalunya té unes arrels profundes en la cultura catalana. Per Rueda el repte és que els projectes es converteixin en producte real, que es puguin dur a terme. També la responsable de la seu d’Olèrdola del MAC, Núria Molist, destacava que cal continuar reivindicant aquests espais patrimonials.

El director de l’Agència Catalana del Patrimoni assenyalava que el futur d’Olèrdola continua passant per la recerca. Rueda es mostrava convençut que en un futur Olèrdola tindrà més projecció a partir de donar visibilitat a la ciutat medieval, la qual cosa farà que el jaciment tingui una singularitat única al món.

En aquest sentit Molist apuntava també que actes com aquest servien per recordar la tasca feta en el passat, però també per reforçar el que cal fer en el futur.

El director del Museu d’Arqueologia de Catalunya, Jusèp Maria Boya, recordava que la tasca de l’IEC fa cent anys va suposar començar l’estudi seriós del conjunt monumental d’Olèrdola. Aquells treballs van permetre posar el conjunt en la seva dimensió de monument nacional. Núria Molist recordava tasques innovadores en aquella època com la planimetria o la documentació de les excavacions. I recordava que es va fer una aposta important per destapar les muralles.

Abans de finalitzar l’any , la commemoració continuarà amb una exposició que es podrà veure a la sala d’exposicions temporals de la seu d’Olèrdola del Museu i després a la seu de l’IEC. També es preveu la publicació del diari d’excavacions de Maties Pallarès.

En acabar els parlaments, es va procedir a la descoberta d’una placa commemorativa del centenari. La celebració va finalitzar amb el concert-espectacle “Olèrdola, espai d’Amor i Llibertat “ que va oferir Lídia Pujol a l’interior del Conjunt monumental.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: