Dimarts, 19 d'Octubre de 2021
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Vilafranca ha acollit el primer simposi estatal per parlar de Viticultura Regenerativa

El Vinseum ha estat la seu d’aquest simposi per parlar de les possibilitats de la viticultura regenerativa com a eina per lluitar contra el canvi climàtic, que ha estat organitzat per Família Torres.

Amb el lema de ‘Sòls vius contra el canvi climàtic’ el simposi ha acostat opinions d’experts nacionals i internacionals amb l’objectiu d’explicar el model regeneratiu de gestió de les vinyes i conscienciar sobre la necessitat d’un canvi de paradigma que s’acosti a un enfoc holístic que ajudi a recuperar la vida dels sòls agrícoles i al mateix temps lluitar contra el canvi climàtic.

La primera intervenció ha estat la d’Allan Savory, un dels impulsors a nivell internacional del treball holístic que ha remarcat la importància d’una gestió global de les explotacions agràries per tal d’assolir millors rendiments i al mateix temps aconseguir un major equilibri amb la natura i tot l’entorn.

També ha presentat les seves experiències ha estat Darren Doherty, que ha presentat el que es coneix com a escala de permanència, i que en el fons aposta també per una gestió integral de les explotacions. En el cas de les vinyes, ha presentat alguns exemples on es combinen els ceps amb pastura d’ovelles o amb plantació d’ametllers. Una situació que ajuda, explicava, a regenerar els sòls.

Un darrer apunt l’ha donat l’experta en ecologia i biodiversitat del sòl Pilar Andrés, que és investigadora del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF). En el seu cas ha insistit en que cal treballar els sòls des de la perspectiva del que poden oferir i aportar a les pròpies plantes, deixant de banda la visió més química que se’n tenia fins fa uns anys. El sòls estan vius, i cal saber-ho aprofitar per regenerar tot l’ecosistema, apuntava Andrés, qui també destacava la gran quantitat de carboni que hi ha en un metre quadrat de sòl a tres metres de profunditat.

La jornada l’ha obert, per donar la benvinguda als assistents, l’alcalde de Vilafranca. Pere Regull ha valorat la importància de fer aquesta mirada cap a una gestió més equilibrada de l’agricultura i en el cas concret del Penedès de les vinyes.

El simposi l’ha organitzat a Vilafranca Família Torres que ja aposta per aquesta manera de treballar en moltes de les seves explotacions i volia aportar diferents punts de vista en relació a la viticultura regenerativa que es planteja com una solució per neutralitzar la degradació dels sòls, com explica
Miquel Torres Maczasseck.

L’acte l’ha clausurat Elisenda Guillaumes, directora general d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: